Baile Govora - oaza de liniste si sanatate
Localitatea Nadarzyn din Polonia, infratita cu Baile Govora
Primaria orasului Baile Govora
Pentru prezentarea de mai jos aveti nevoie de Flash Player. Daca aceasta  nu se incarca automat in browser, puteti descarca player-ul de aici. Trecerea de la un slide la urmatorul se face prin click butonul stang mouse. Elementele de animatie din cadrul slide-urilor se deruleaza automat. Puteti folosi si butoanele de pe panoul de control de sub slide-uri. Prezentarea are sonor.
ASOCIATIA JURNALISTILOR SI SCRIITORILOR DE TURISM LA BAILE GOVORA
Vineri 11 ianuarie 2013, cu incepere de la ora 17:00, Primaria Orasului Baile Govora a fost gazda unui eveniment important atat pentru comunitate dar mai ales pentru promovarea potentialului turistic al statiunii balneare. Membri marcanti ai Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania, jurnalisti, oameni de televiziune, profesori universitari, cercetatori in domeniul turismului, s-au reunit la Baile Govora in cadrul unei dezbateri despre problemele la zi ale statiunii. Manifestarea a fost deschisa printr-o alocutiiune scurta a primarului orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, urmata de o prezentare multimedia "Govora - Date si imagini in timp", sustinuta de catre dl. Mihai Mecu, consilier proiecte si programe in cadrul Primariei Orasului Baile Govora. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai operatorilor de turism din statiune: Baile Govora SA, Pensiunea Lili, Pensiunea Iris, Pensiunea D'Alli, reprezentanti ai presei valcene, viceprimarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica, functionari publici din cadrul Parimariei Orasului Baile Govora. Cu acest prilej au fost prezentate cele doua proiecte majore implementate de catre administratia publica locala Baile Govora in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013: Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora, judetul Valcea si Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local. Participantilor le-au fost inmanate materiale de promovare realizate in cadrul celor doua proiecte. Pe holurile institutiei au fost expuse bannere de tip roll-up cu imagini reprezentative din statiunea Baile Govora. La final au avut loc dezbateri pe marginea prezentarii si discutii libere, interviuri acordate catre media (TVR si Radio Romania Actualitati).
SEDINTA CONSILIULUI CONSULTATIV AL PRIMARULUI
Duminica, 20 ianuarie 2013, cu incepere de la ora 12:00, in sala de sedinte a Consiliului local al orasului Baile Govora a avut loc prima intalnire din acest an a Consiliului consultativ al primarului orasului Baile Govora. In prezenta a peste 60 de membri ai consiliului, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, a prezentat un scurt bilant al activitatii administratiei publice locale pe anul trecut, punctand asupra celor mai importante evenimente care au marcat anul 2012 si multumind in acelasi timp Consiliului consultativ pentru sprijinul acordat in anul care tocmai s-a incheiat.  Sedinta a continuat cu o prezentare multimedia "Govora - Date si imagini in timp", sustinuta de catre dl. Mihai Matescu, primarul orasului Baile Govora si dl. Mihai Mecu, consilier proiecte si programe in cadrul Primariei orasului Baile Govora. Au fost prezenti, de asemenea, membri ai Consiliului local al orasului Baile Govora. Pe holurile institutiei si in sala de sedinte au fost expuse bannere de tip roll-up cu imagini reprezentative din statiunea Baile Govora si imprejurimi, realizate in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local" finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa 5, DMI 5.3. In finalul intalnirii au avut loc discutii libere cu privire la dezvoltarea statiunii Baile Govora si oportunitatile de investitii locale prin incheierea unor parteneriate publice private. O parte din membrii Consiliului consultativ au ridicat mai multe probleme care vizeaza aspecte cum ar fi: reinfiintarea unor trasee de cura spre satul Cernele si Dealul Baba Floarea; amenajarea unui spatiu pentru infiintarea unui club al pensionarilor si chiar a unei sali de sport pentru acestia; continuarea proiectului privind perimetrele de ameliorare in zona strazilor Berzei si Eroilor; amenajarea unor mese de sah in parcul balnear; purtarea unor discutii cu proprietarii de cladiri vechi care se afla in stadii avansate de degradare in vederea gasirii unor solutii comune de refacere a fatadelor si reincluderea acestora in circuitul turistic sau comercial. Toate solicitarile au fost consemnate in agenda primarului orasului Baile Govora, acesta, asigurand pe cei prezenti, ca impreuna cu Consiliul local va gasi solutii pentru rezolvarea tuturor problemelor ridicate.
80 de ani de Protectie Civila sarbatoriti si la Baile Govora
La 28 februarie 2013, s-au implinit 80 de ani de la infiintarea Protectiei civile in România. In acest context, Serviciul de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Orasului Baile Govora in colaborare cu Garda nr. 2 de Interventie Baile Govora au organizat un eveniment intitulat "Ziua portilor deschise". Detalii aici ...
Statiunea balneo-climaterica Baile Govora promovata la
Targul de Turism al Romaniei - editia de primavara 2013
In perioada 14-17 martie 2013, statiunea balneo-climaterica Baile Govora a fost prezenta si promovata in cadrul Targului de Turism al Romaniei, editia a XXIX-a, pentru prima data, de catre o institutie publica, respectiv Primaria Orasului Baile Govora. Echipa de promovare a avut urmatoarea componenta: Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora, Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora si Mihai Mecu - consilier proiecte si programe in cadrul Primariei Orasului Baile Govora. Prezenta statiunii Baile Govora in standul Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania este prima dintr-un sir de zece participari la evenimente si targuri de profil, inclusiv cu stand propriu, pe care institutia urmeaza sa le deruleze pana la finalul acestui an. Materialele de promovarea au fost realizate in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. Cu acest prilej, au fost, de asemenea, promovate si structuri de cazare particulare, care au raspuns pozitiv la solicitarea echipei de promovare atunci cand au fost solicitate materiale de informare, oferte de preturi etc., astfel: Vila "Lili", Pensiunea "Mirela", Pensiunea "Madalina", Pensiunea "D'Alli", Hotel "Oltenia" si Hotel "Palace".
Evenimentul a debutat joi 14 martie 2013, si a fost inaugurat in prezenta gazdelor si a invitatilor de onoare:
  • Doamna Maria Grapini, Ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Ministerul Economiei
  • Doamna Corina Martin, Presedinte, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism – ANAT
  • Domnul Dr. Mohammad Murad, Presedinte, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc – FPTR
  • Domnul Nicu Radulescu, Presedinte, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania – OPTBR
  • Domnul Misu Chiruc Presedinte executiv, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC Romania
  • Domnul Ion Viorel Paunescu, Membru de Onoare al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Presedinte de Onoare al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania
Vineri, 15 martie 2013, primarul orasului Baile Govora impreuna cu primarii din statiunile membre ale Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania - ANSTR au semnat un protocol cu Ministerul Economiei si Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania in vederea colaborarii in interesul dezvoltarii si sustinerii sectorului de turism balnear.
Dupa 4 zile de participare la targul de turism, in care am fost prezenti de dimineata si pana seara la Romexpo alaturi de companii, agentii, oameni din turism si institutii publice, se poate spune ca targul a fost un succes iar ca o noutate trebuie mentionata multitudinea de standuri REGIO care au promovat diferite zone ale Romaniei. Standurile au aratat si ele profesionist, pline de oameni de fiecare data, iar la marile agentii de turism anuntau pe ecrane uriase cate excursii mai sunt disponibile pentru fiecare tip de reducere: “celebra” vacanta la 1 euro, vacante cu 90% reducere, vacante cu taxe de aeroport gratuite, etc.
Standul statiunii Baile Govora a fost vizitat atat de specialisti in domeniul turismului balnear, studenti ai facultatilor de turism, jurnalisti, vedete TV dar si de turisti interesati de varietatea si eficacitatea tratamentelor care se fac la Baile Govora.

Ave Govora!
Asa a rasunat standul sambata 16 martie 2013, cand, dacii si romanii de la Muzeul judetean de istorie si arta din Zalau au acceptat cu placere sa promoveze statiunea Baile Govora printr-un program artistic de exceptie. In stand, au fost prezenti, de asemenea celebrul Codrut Keghes, alias "Dezbracatu'" de la Prima TV, Marin Barbu, alias "Nea Marin", coregraf si realizator ProTV, dar si ministrul delegat pentru mediul privat, IMM-uri si turism, doamna Maria Grapini. Copii si dansatori din statiunile Amara si Pucioasa au contribuit, de asemenea, la atragerea turistilor in standul ANSTR.

Uniti in diversitate!
Contrar framantarilor geo-politice din zona Tinutului Secuiesc, sambata 16 martie 2013, in standul CJ Maramures, in cadrul unui program folcloric specific zonei dintre Mara si Cosau, cu muzica populara si dansuri maramuresene, s-au alaturat membri ai ansamblului folcloric din Tinutul Secuiesc precum si membri ai altor formatiuni de dansuri populare din Transilvania care au demonstrat tuturor celor prezenti ca, mai presus de toate, cultura si traditiile populare sunt cele care unesc in diversitate deopotriva secuimea, Tara Oasului si Ardealul.
Anna Odlund
Ulrika Walmark
Statiunea Baile Govora va fi promovata in Suedia
In perioada 17-19 aprilie 2013, Ulrika Walmark si Anna Odlund, doua jurnaliste si fotografe din Suedia, au fost in statiunea Baile Govora, aleasa ca una dintre destinatiile lor pentru un nou proiect despre oameni si locuri din Romania. Interactiunea cu administratia publica locala dar si cu oameni simpli din comunitate a fost una interesanta si plina de succes in acelasi timp, cele doua jurnaliste apreciind ospitalitatea, amabilitatea dar si curiozitatea manifestata de cei intervievati. Proiectul se adreseaza comunitatilor mici din Romania iar obiectivul principal al acestuia este acela de face cunoscuta viata din aceste comunitati, obiceiurile si traditiile locale precum si gandurile persoanelor intervievate transpuse pe carti postale inmanate de cele doua jurnaliste.
In vizita la Primaria orasului Baile Govora, Ulrika si Anna au primit materiale de promovare a statiunii Baile Govora realizate in cadrul proiectelor "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local" si "Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora, judetul Valcea" finantate prin Programul Operational Regional. Cu acest prilej, cele doua jurnaliste si-au manifestat dorinta si disponibilitatea de a promova potentialul turistic al statiunii balneare Baile Govora, atat in Suedia cat si in Germania.
Pe langa activitatea de jurnalism la cotidianul "Sydsvenska Dagbladet", Ulrika si Anna au propriile afaceri in arta fotografica si design. La plecare, cele doua si-au exprimat dorinta de a reveni in Baile Govora, pentru un sejur mai lung, cel mai probabil anul viitor. Vom reveni cu detalii si imagini despre acest proiect imediat ce acestea vor fi transmise de catre cele doua jurnaliste.
In activitatea lor intreprinsa in Baile Govora, Ulrika si Anna au fost sprijinite si insotite de catre dl. Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora si dl. Mihai Mecu - consilier proiecte si programe la Primaria orasului Baile Govora.
Despre activitatea de liber profesionist a celor doua simpatice suedeze puteti gasi mai multe informatii aici: www.ulrikawalmark.com si www.annaodlund.com
GEST DE OMENIE AL PRIMARULUI MIHAI MATEESCU
Si in acest an, cu prilejul Sarbatorilor Pascale, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, a facut un gest de omenie oferind celor nevoiasi, batranilor, copiilor, peste 600 de pachete constand in alimente. Actiunea este una personala a primarului iar costurile pentru pachetele oferite nu afecteaza bugetul local acestea fiind suportate din sponsorizari si de catre primarul Mihai Mateescu.

In zona parcului au fost construite, inca de la inceputul existentei statiunii cele mai importante cladiri: "Stabilimentul Băilor” (cel vechi si cel nou), cele 3 hoteluri ale Statului, „Cladirea Administratiei”, „Hotelul Palace” si „Cinematograful”. Tot aici au fost amplasate monumentele ridicate in memoria personalitatilor marcante care au contribuit la infiintarea si dezvoltarea statiunii balneare Govora: bustul lui „I.C. Bratianu”,   bustul   doctorului   „Nicolae   Popescu-Zorileanu”,   bustul   doctorului „Haralambie Botescu”.
Dintre acestea cea mai scurta existenta a avut-o Hotelul Statului nr. 2. Ridicat in perioada 1882-1888, a fost demolat in anul 1911, imediat dupa infiintarea Societatii Govora-Calimanesti, in scopul edificarii noului „Hotel Palace”. Dintre putinele imagini de epoca se observa (vezi foto sus) ca acesta avea o arhitectura simpla, specifica zonei, iar ca marime era cel mai mic dintre cele trei, si avea un numar de aproximativ 20 de camere.
Hotelul Palace, a fost construit in perioada 1911-1914 dupa planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky si Bratescu. Arhitectura imbina armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular romanesc. Stilurile ce se intrepatrund si se armonizeaza se incadreaza in academismul francez (eclectism), care se va manifesta in arhitectura romaneasca pana la primul razboi mondial. Are sapte nivele: primul nivel zidit in piatra cioplita, putin ridicat deasupra solului, este inaltat pe o placa de plumb, aşezata pe o retea de rulouri metalice pentru amortizarea miscarilor seismice. Nivelul doi este cel mai inalt, fiind despartit de celelalte de un brau, care se repeta sub al saselea nivel, divizand fatada principala in trei registre diferite prin dispunerea usilor si ferestrelor.
La parter usile si ferestrele au partea superioara semicirculara, cu ancadramente din profiluri executate in tencuială. La turnul central si in partea estica, ferestrele devin usi lucrate in linii curbe. Registrul doi se distinge printr-o succesiune de lintouri, balcoane deschise cu balustrade din fier forjat, in forma de lira si galerii suspendate sprijinite pe console, un element nou al stilului rococo. Alt element decorativ, consolele, care, in succesiunea nivelelor dobandesc aspectul unor stalpi cuprinsi in masa zidariei (la nivelul teraselor superioare). Al doilea brau-friza incadreaza partea superioara a ferestrelor si usilor la al cincilea nivel si devine punct de sprijin pentru consolele grupate cate doua. Pe acestea se sprijina galeria de la nivelul sase, marginita de colonete de lemn sculptat, grupate cate doua pe fiecare stalp de sprijin. Pe orizontala edificiul este delimitat in cinci travei: turnul central, flancat de alte doua turnulete, corespunde intrarii principale cu cate un tronson de fiecare parte, pe sapte nivele (al saselea si al saptelea fiind complicate cu loggia, cu lucarne si ferestre de reduss dimensiune). Ultimele doua tronsoane iesite din plan printr-un usor decros au cate cinci nivele, incheindu-se cu terase marginite de balustrade pe colonete si stalpi de caramida.
Stilul renascentist se remarca prin larga terasa cu scari ce inconjoara edificiul de la intrarea principala spre latura estica si o parte din latura nordica, unde ferestrele au devenit usi largi si inalte. Peronul acoperit de la fatada nordica este tot in stil renascentist, cu balustrade, coloane si stalpi pe care se sprijina antablamente fragmentate de colt, cu console suprapuse, sprijinite pe contrafise in arc. Intrarea si iesirea sunt delimitate de balustrade pline in arc.
Stilul baroc abunda prin bogatia ornamentatiei interioare.
Amplasamentul cladirii si dispunerea incaperilor au fost astfel gandite incat fiecare camera beneficia cel putin 2 ore zilnic de iluminatul direct al soarelui. In perioada respectiva se spunea ca la „Govora soarele se inchiriaza cu ora”. Dotarile hotelului erau la nivelul celor mai pretentioase solicitari din acel timp. Existau lifturi pentru persoane si lifturi de serviciu pentru bucatarie intre demisol si etajul al IV-lea. Camerele de lux si categoria I aveau baie, apa calda, apă rece, semnalizare pentru camerista si aparate de radio.
La nivelul inferior se afla bucataria, magaziile de alimente, camera frigorifica, cazanele, incalzitoarele pentru apa si o mica baza de tratament care cuprindea un numar de 17 cabine de bai terminate in anul 1922.
La parterul cladirii exista un restaurant luxos, cateva saloane pentru muzica si lectura.
La primul etaj unde se aflau camerele de lux au fost gazduite de-a lungul timpului personalitati ale vremii, oameni de stiinta si cultura, mari interpreti ai scenei lirice romanesti, mari interpreti de muzica populara: Mihail Sadoveanu, acad. Radu Voinea, acad. prof. Gr. Benetato, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Elena Zamora, Ion Dacian, Iolanda Marculescu, Dan Iordachescu, Ioana Radu, Maria Ciobanu, Tudor Gheorghe, Elisabeta Polihroniade.
A functionat prima biblioteca din Băile-Govora, care si-a desfasurat activitatea pana in 1947, aceasta fiind o sucursala a „Ligii Culturale Romane”, sub patronajul Casei Regale.
Dupa 1950 hotelul a fost preluat de „Consiliul Central al Sindicatelor” (fostul C.C.S.) si a fost redenumit „Sanatoriul Dr. Pavlov”, nume purtat pana la retragerea trupelor sovietice din tara noastra. In perioada comunista hotelul a purtat si numele de "Pavilionul nr. 1".
***
Vineri, 24 mai 2013, la ora 12.00, va avea loc inaugurarea Hotelului Palace. Reabilitarea hotelului s-a realizat prin proiectul „Palace Govora SPA - servicii cazare, promovare si dezvoltare turism balnear, agrement turistic”, din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila a turismului regional si local, Domeniul de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice.

Sursa foto si text: Constantin Deaconu, Radu-Gabriel Geiculescu, Dragos Ecaterinescu, Mihai Mecu, Valentin Dolfi si reteaua de socializare Facebook.
"Marele Hotel Palace Govora - meritand mai bine numele de Splendid, caci splendid este,
construit dupa ultimele cerinte arhitectonice a marit considerabil reputatia statiunii".
Dr. Nicolae Zorileanu - Raport medical din 15.09.1914

Vineri, 24 mai 2013 a avut loc inaugurarea Hotelului Palace. Reabilitarea hotelului s-a realizat prin proiectul „Palace Govora SPA - Servicii cazare, Promovare si dezvoltare turism balnear, Agrement turistic”, din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila a turismului regional si local, Domeniul de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice.
La eveniment au participat reprezentanti ai Organismului Intermediar ADR SV Oltenia, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, consultantului (Relians Corp Iasi), constructorului (Conexvil Rm. Valcea), oficialitati locale si judetene, politicieni, presa si televiziunile locale.
Momentul de debut a fost marcat de o slujba de sfintire a noului lacas oficiata de un sobor de preoti alaturi de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.
Taierea panglicii inaugurale a fost facuta de prefectul judetului Valcea, dl. Mircea Nadolu impreuna cu actionarul majoritar al SC Baile Govora SA, dl. Doru Stanescu si directorul general dl. Mihai Handolescu.
Atmosfera perioadei antebelice a Hotelului Palace a fost intretinuta de actorii de la Teatrul "Ariel" din Rm. Valcea care au purtat costume specifice perioadei folosind in acelasi timp si un automobil de epoca.
Dupa taierea panglicii, in sala "Vintila Bratianu" s-a desfasurat conferinta de presa care a marcat finalul proiectului. Aceasta a debutat cu prezentarea multimedia "Istoricul statiunii balneare Baile Govora" realizata de d-ra Ionela Nitu de la Serviciul judetean Valcea al Arhivelor Nationale ale Romaniei si dl. Mihai Mecu de la Primaria orasului Baile Govora. In holul hotelului a fost, de asemenea, organizata expozitia "Istoricul statiunii Baile Govora in documente de arhiva".
Dl. Mihai Handolescu, managerul de proiect a facut o scurta prezentare a celor mai importante activitati din implementarea proiectului, dupa care au urmat alocutiuni ale celor prezenti la eveniment, printre care: dl. Mihai Mateescu, primarul orasului Baile Govora, dl. Nicu Radulescu, presedintele patronatului din turismul balnear, dl. Dorian Delureanu, reprezentantul Organismului Intermediar ADR SV Oltenia, d-na Camelia Iordache din partea consultantului Relians Corp Iasi.
La finalul conferintei de presa, participantii au fost invitati sa viziteze hotelul dupa care a urmat o receptie in restaurantul acestuia. Mai multe detalii despre proiect la www.bailegovora.ro/hotel-palace.html
INAUGURAREA HOTELULUI PALACE ****