Baile Govora - oaza de liniste si sanatate
Localitatea Nadarzyn din Polonia, infratita cu Baile Govora
Primaria orasului Baile Govora
Toate drepturile rezervate - Primaria Orasului Baile Govora, 2017 - primaria@primaria-baile-govora.ro
Site-ul este optimizat pentru Internet Explorer vers. 8 sau mai mare, Mozilla Firefox, Google Chrome si Adobe Reader 9.x sau mai mare
Suntem oficial pe Facebook!
CONFERINTA DE PRESA LA FINAL DE PROIECT
Miercuri, 23 decembrie 2015, cu incepere de la ora 11:00, in sala de consiliu a Primariei orasului Baile Govora a avut loc o conferinta de presa care a marcat finalizarea proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local - cod SMIS 26209", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3.
La eveniment au participat, pe langa membrii echipei de implementare a proiectului si presa, consilieri locali, reprezentanti ai Consiliului consultativ al primarului, angajati din administratia publica locala si locuitori ai orasului Baile Govora. Mass-media a fost reprezentata de televiziuni si cotidiene locale si regionale.
In deschiderea conferintei de presa un grup de colindatori coordonati de prof. Camelia Gheorghe-Pavelescu si preot Laurentiu Becu au facut ca spiritul Craciunului si al sarbatorilor de iarna sa fie trait mai intens de catre cei prezenti prin interpretarea unor colinde traditionale romanesti.
Au urmat scurte alocutiuni sustinute de catre dl. Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora si dl. Mihai Mecu - asistent coordonator al proiectului care au facut o prezentare a evolutiei proiectului de la momentul conceperii si pana la finalizarea perioadei de implementare. Cu acest prilej a fost proiectat filmul turistic "Baile Govora - oaza ta de liniste si sanatate" precum si alte materiale multimedia realizate in cadrul proiectului.
Valoare totala a proiectului: 620.644 lei, din care 427.380 lei valoarea totala asistenta financiara nerambursabila de la Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, 64.528 lei asistenta financiara nerambursabila din bugetul national, 10.892 lei contributia Orasului Baile Govora si 117.348 lei TVA.
Perioada de implementare: 57 luni (25 martie 2011 - 24 decembrie 2015).
Pe termen lung, proiectul urmareste ca statiunea Baile Govora sa devina destinatie traditionala de turism alaturi de alte statiuni renumite din Europa, in conditiile in care pe piata europeana există o tendinta spre trecerea de la pachete turistice standard la vacante personalizate. Prin realizarea obiectivului general si obiectivelor specifice propuse, statiunea Baile Govora urmareste sa se incadreze in aceasta evolutie, promovand mai multe tipuri de turism, de la cel balnear la cel de aventura.
Valoarea adaugata a proiectului DEZVOLTAREA ŞI CONSOLIDAREA TURISMULUI DIN ORASUL BAILE GOVORA PRIN PROMOVAREA POTENTIALULUI TURISTIC LOCAL a constat in realizarea - conceptie si multiplicare - profesionala a materialelor de promovare de catre firme de profil in colaborare cu compartimentul informatica, proiecte si programe din cadrul Primariei Orasului Baile Govora. Experienta relevanta in domeniul publicitatii si prezentarea unei mape profesionale au constituit criterii cu pondere ridicata in evaluarea tehnica din cadrul procedurilor de achizitie publica.
Un alt element de valoare adaugata a constat in promovarea cu prioritate a apelor minerale si a factorilor naturali de cura la nivel regional si national, precum si a patrimoniului cultural popular, traditii, folclor si mestesuguri, astfel incat statiunea Baile Govora sa devina destinatie turistica traditionala pentru petrecerea concediilor, vacantelor, sfarsiturilor de saptamana, pe parcursul intregului an.
Cel de-al treilea element de valoare adaugata consta in cresterea utilizarii mijloacelor societatii informationale (promovare pe Internet, marketing prin mailing direct, crearea unei baze de date la nivel local cu produse, servicii, spatii de cazare, evenimente etc.). Aceste elemente ale societatii informationale vor contribui la atingerea obiectivului Domeniului de interventie 5.3 privind instituirea unui sistem integrat si informatizat a ofertei turistice romanesti.

Toti cei prezenti au primit din partea organizatorilor diverse materiale de promovare cum ar fi: pliante, carti postale, harti turistice, pahare inscriptionate.
Cu acest prilej presei i-a fost transmis si un comunicat al carui continut poate fi accesat aici.

Alte link-uri media:
Curierul de Ramnic: http://www.ramnic.ro/articole/final-de-proiect-la-govorastatiunea-va-fi-un-fel-de-perla-a-coroanei-75958/2015-12-24
Televiziunea VTV: http://vtv.ro/baile-govora-oaza-de-liniste-si-sanatate/
CUNOASTE CA SA RECUNOSTI! - Constantin Brancusi, 140 de ani
Identitatea si constiinţa nationala se manifesta in culorile nationale, in operele marilor scriitori, poeti si artisti ai poporului nostru, in obiceiuri si traditii, in portul si arta populara, in muzica marilor compozitori romani precum si în operele acestora, in toate inventiile cercetatorilor romani renumiti pe plan mondial si de asemenea, in conduita fiecaruia dintre noi, atat in tara cat si in strainatate.
In aceasta perioada de majore transformari economice, impactul negativ al crizei economice mondiale, exercitat asupra societatii romanesti, a condus la o alterare a stilului de viata a oamenilor, afectand major si aspecte esentiale ale valorilor traditionale. Cu alte cuvinte, asistam de fapt, la o criza de valori la nivel macro si microsocial, care se rasfrange si asupra identitatii nationale a romanilor.
La propunerea PleshooContemporary si InfoCons, am raspuns cu placere initiativei de a demara un experiment pe care l-am considerat extrem de interesant atat la nivel national cat si din punct de vedere al comunitatii govorene. Trebuie in primul rand sa redescoperim pofta cunoasterii ca sa putem ulterior sa ne recunoastem valorile.

Dorim asadar sa construim împreuna un nou discurs public si anume punerea în valoare a patrimoniului cultural romanesc si cultivarea sentimentului de respect pentru valorile nationale, prin promovarea acestora în cadrul unor experimente educationale alternative.
În demersul nostru comun, alaturi de PleshooContemporary si InfoCons, Primaria Orasului Baile Govora si Liceul Tehnologic Baile Govora, au antrenat în acest experiment copiii de la scoala din Baile Govora în cadrul evenimentului "CUNOASTE CA SA RECUNOSTI!" care a avut loc in data de 19 februarie 2016 cu ocazia implinirii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi.
În cadrul atelierelor de lucru, copiii, prin desen, poveste si muzica, au explorat specificul operei artistului si am cautat si am gasit împreuna raspunsuri la întrebarea "Cum ne obisnuim sa ne aducem aminte de valorile noastre?"
La finalul activitatilor, elevii au invatat sa isi organizeze propriul vernisaj in incinta liceului, acolo unde, atat presa cat si cei interesati de acest demers au putut admira lucrarile copiilor.
Am pornit pe acest drum nu pentru a crea un eveniment sau pentru a marca o activitate punctuala, ci pentru a promova prin educatie cunoasterea si recunoasterea valorilor noastre nationale.
Multumim echipei care a lucrat cu copiii:
Sandra Plesu - PleshooContemporary - desen si poveste
Adrian Popa - desen
Eugen Imecs - percutie
Tania Cucoreanu - asistent productie

Multumim doamnei Camelia Gheorghe-Pavelescu - profesor de limba si literatura romana pentru implicarea in acest eveniment alaturi de elevii din ciclul gimnazial si liceal.

Multumim, de asemenea, pentru participare, domnului Calinoiu Nicolae - director al Liceului Tehnologic Baile Govora, alaturi de colegii profesori Marina Mecu, Ion Draghici, Rodica Pavel si Carmen Flori.

Din partea Primariei Orasului Baile Govora, la acest eveniment, a participat domnul Mihai Mateescu - Primarul Orasului Baile Govora si domnul Mihai Mecu - consilier IT, proiecte si programe.

Si, nu in ultimul rand, multumim Mihai Alexandru Plesu pentru ca ai facut posibil ca acest experiment sa aiba loc.

Post scriptum:

Trebuie sa amintesc si cateva momente hazlii sau chiar interesante care s-au petrecut …
La intrebarea "Cum te-ai simtit langa coloana infinitului cand ai fost in excursie?", unul dintre copii a raspuns: "M-am simtit mic pentru ca mie colegii imi spun piticul".

- Ce inseamna pentru tine Brancusi?", a fost intrebat un alt elev.
- Pentru mine, Brancusi nu inseamna nimic, a raspuns acesta.
Colegii lui de la atelierul de desen au strigat intr-un glas: "Ba da, ba da, are ceva scris pe foaie".
- Bine. Atunci, pentru mine Brancusi inseamna asta. Si a arata foaia de hartie unde desenase poarta sarutului si coloana infinitului deasupra carora scrisese cu litere de tipar "ETERNITATE".

ANUNT CONCURS

Primaria Orasului Baile Govora, judetul Valcea, organizeaza in data de 07.06.2016, ora 10:00, la sediu, concurs pentru ocuparea:
- una functie contractuala de executie vacanta de muncitor calificat (dulgher-tamplar), treapta IV, in cadrul activitatii "Intretinere, parcuri, zone verzi, proiecte implementate din fonduri externe nerambursabile", pe perioada nedeterminata;
- doua functii contractuale de executie vacante de muncitor necalificat I in cadrul activitatii "Intretinere, parcuri, zone verzi, proiecte implementate din fonduri externe nerambursabile", pe perioada nedeterminata;
Detalii si bibliografia pot fi consultate aici ...

16.05.2016
REZULTATUL SELECTIEI DOSARELOR DE INSCRIERE - CONCURS PENTRU OCUPAREA UNOR FUNCTII CONTRACTUALE VACANTE

Rezultatul selectiei dosarelor de inscriere la concursul organizat pentru ocuparea functiilor contractuale vacante de: 1 post muncitor calificat (dulgher-tamplar), treapta IV si 2 posturi de muncitor calificat I, poate fi consultat aici ...

30.05.2016, ora 11:30
DR. M. DUPA 26 DE ANI DIN NOU IN ORASUL NATAL
Doctorul Alexander Radu Marmureanu, originar din Baile Govora, sau Doctor M. cum i se spune in America a decis sa plece din tara dupa Revolutie. Biografia lui  Alexander Radu Marmureanu incepe in momentul in care a plecat din Romania la 28 de ani si continua acum cu un CV de chirurg de succes in Los Angeles. Acum, la varsta de 53 de ani, doctorul Alexander Radu Marmureanu se considera un om implinit, petrece cu cele mai mari vedete de la Hollywood, iar cariera sa medicala este una fulminanta. Doctorul Alexander Radu Marmureanu  a terminat in Romania, Facultatea de Medicina de la Craiova. Marmureanu spune ca a avut norocul sa ia note foarte bune si imediat a fost cooptat de cea mai mare si mai bine cotata Universitate, „New York University Medical Center” din New York, unde sunt alesi numai 5 oameni pe an. Apoi govoreanul a continuat specializarea in chirurgie toracica, la „Mount Sinai Medical Center din New York”, unde a fost implicat în mod activ în domeniul cercetarii de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica. Apoi, doctorul Alexander Radu Marmureanu a intrat la UCLA, in cadrul Departamentului de Chirurgie. Nu a trecut mult timp si a fost numit Director la Sectia de  Chirurgie Toracica de la Spitalul „Century City”, unde a resuit sa construiasca un foarte apreciat centru de Chirurgie Toracica. Chiar daca acum a ajuns un foarte apreciat chirurg cardiovascular, in pofida faptul ca are o biografie profesionala plina de realizari la care multi doar viseaza, doctorul Radu Marmureanu isi pune si astazi meseria mai presus de viata personala. Ziua de munca a lui Alexander Radu Marmureanu  incepe la 5-6 dimineata, se termina seara la ora 9. La ora 10, serveste o cina usoara, iar la ora 12 noaptea, ajunge acasa.
Alexander Radu Marmureanu  are doi copii de care este foarte mandru. O fata care joaca fotbal profesionist si in curand va fi mutata la echipa nationala pentru ca este foarte buna si un baiat care este ofiter naval.
Masini, tenis, schi ... sportul este o parte importanta in viata lui Alexander Radu Marmureanu. A jucat tenis de perfomanta. Alexander Radu Marmureanu calatoreste foarte mult, face foarte multa munca de caritate, opereaza in toata lumea. Din cand in cand opereaza chiar si la Timisoara, Romania.
A revenit cu placere in orasul sau natal, insotit de fiica sa Alex Marmureanu si de sora sa Anca Marmureanu care este, de asemenea, medic in Franta.
Cu acest prilej Primarul Orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, i-a oferit doctorului Marmureanu o diploma de excelenta pentru promovarea orasului Baile Govora in lume, in calitate de ambasador al turismului local. Dupa intalnirea de la primarie Alexander Marmureanu a vizitat Liceul Tehnologic din Baile Govora ocazie cu care i-a aratat fiicei sale scoala de unde a plecat in cariera sa de medic. Un ultim popas l-a facut la Clubul sportiv "Aditen" unde a sustinut un meci de tenis de camp dupa care s-a indreptat spre Bucuresti pentru finalul vizitei in Romania.

REZULTATUL PROBEI PRACTICE LA EXAMENUL ORGANIZAT PENTRU OCUPAREA UNOR FUNCTII CONTRACTUALE VACANTE

Rezultatul probei practice la examenul organizat pentru ocuparea functiilor contractuale vacante de: 1 post muncitor calificat (dulgher-tamplar), treapta IV si 2 posturi de muncitor calificat I, poate fi consultat aici ...

07.06.2016, ora 14:00
REZULTATUL PROBEI INTERVIU LA EXAMENUL ORGANIZAT PENTRU OCUPAREA UNOR FUNCTII CONTRACTUALE VACANTE

Rezultatul probei interviu la examenul organizat pentru ocuparea functiilor contractuale vacante de: 1 post muncitor calificat (dulgher-tamplar), treapta IV si 2 posturi de muncitor calificat I, poate fi consultat aici ...

07.06.2016, ora 15:30
SEDINTA SOLEMNA DE CONSTITUIRE A CONSILIULUI LOCAL SI ÎNVESTIRE A PRIMARULUI ORASULUI BAILE GOVORA

Sambata, 25 iunie 2016, a avut loc sedinta de constituire a consiliului local si de învestire a primarului orasului Baile Govora. Sedinta a fost supervizată de prefectul judetului Valcea, domnul Radu Renga. Au fost prezenti toti cei 11 consilieri alesi în 5 iunie 2016. Acestia au depus jurământul si s-au constituit în comisii de specialitate în care vor activa pentru un mandat de patru ani. Mihai Mateescu a depus jurământul pentru un nou mandat de primar al orasului Baile Govora. Consilierii locali l-au votat apoi, cu 9 voturi pentru si 2 voturi împotrivă, pe Florin Trusca ca viceprimar al orasului Baile Govora. Noua componenta a Consiliului local Baile Govora este urmatoarea:
  1. Andrei-Gheorghe Petrica - PNL
  2. Ciorobea Catalin - PNL
  3. Duican Nicolae - PNL
  4. Dumitrescu Radu Dan - PSD
  5. Juganaru Maria - PSD
  6. Mihai Vilhelm - PNL
  7. Moise Florian - ALDE
  8. Petrescu-Erita Gheorghe - PNL
  9. Tirca Gheorghe - PNL
10. Tudosie Constantin - PNL
11. Trusca Florin - PNL - viceprimar
SCOALA POSTLICEALA SANITARA BAILE GOVORA
Liceul Tehnologic Baile Govora organizeaza admitere (concurs de dosare) pentru pentru anul scolar 2016-2017 la specializarea asistent medical balneofiziokinetoterapie si recuperare, cursuri de zi, la buget (fara taxa) in cadrul Scolii Postliceale Sanitare. Detalii aici ...
"FLORILE GOVOREI" - Editia a 47-a, 20-21.08.2016
In perioada 20-21.08.2016 in statiunea Baile Govora se va desfasura cea de-a 47-a editie a complexului de manifestari cultural-artistice si sportive "Florile Govorei".
Programul detaliat al evenimentului il gasiti aici ...

Click pentru marire
"FLORILE GOVOREI" - Editia a 47-a, 20-21.08.2016
In zilele de 20 si 21 august 2016 in statiunea Baile Govora s-a desfasurat cea de-a 47-a editie a complexului de manifestari cultural-artistice si sportive "Florile Govorei". Evenimentul, devenit produs turistic din anul 1999, s-a bucurat de prezenta unui numar foarte mare de turisti care au ales cu precadere Baile Govora ca destinatie turistica in acest week-end. Organizatorii, prin Primaria Orasului Baile Govora, Consiliul local, Biblioteca Băile Govora si Muzeul balnear au reusit sa ofere publicului de toate varstele, in cele doua zile de manifestari, un bogat program de activitati cultural-artistice si sportive. Manifestarile au debutat cu prezentarea "Pravilei de la Govora" - prima carte de legi din Tara Romaneasca - intr-un volum care cuprinde editia originala din 1640 si pe cea din 1884, transpusa cu litere latine de Academia Romana. Acestea sunt interpretare intr-un text inedit de Pr. Petre Mateescu iar Editura "Fortuna" prin dl. Emil Catrinoiu a facut posibila tiparirea acestei carti in conditii grafice deosebite.
Un alt moment interesant l-a constituit lansarea cartii "Barza neagra" a profesorului Ion Draghici de la Liceul Tehnologic Baile Govora. La eveniment au participat si membri marcanti ai Societatii Culturale "Anton Pann" din Ramnicu Valcea. Ne-am bucurat, de asemenea, de prezenta domnului Abdelrahman Raouf, Ministru plenipotentiar pentru afaceri economice de pe langa Ambasada Republicii Arabe Egipt in Romania. Senatorul Adranel Cotescu si Prefectul judetului Valcea, Radu Renga, au fost, de asemenea, prezenti la eveniment.
Atmosfera celor doua zile a fost intretinuta de artisti precum: Olguta Berbec, Petrica Mitu Stoian, Claudia Ghitulescu, Vasilica Bordianu, Elena Ghitulete, Florin Vasilica, Hariton Bunget, Sandra N si Guess Who. Au evoluat cu un frumos program de cantece si dansuri poluare romanesti ansambluri folclorice din localitatile Bals, Horezu, Babeni, Vaideeni si Pietrari precum si Ansamblul "Rapsodia Valceana' al CJCPCT Valcea. Cristina Gîrloiu Maria-Cristina a incantat publicul cu un moment special de belly-dance.
In context, pe aleea principala din parcul central s-a desfasurat Targul mesterilor populari iar la baza sportiva "Aditen" si pe terenul de sport din parc au avut loc meciuri de tenis si minifotbal. Ca in fiecare an, organizatorii au dat posibilitatea unor tineri sa treaca de emotiile specifice scenei si sa evolueze in spectacol. Astfel au urcat pe scena Elida Taifas, Oana Pavelescu, Eduard Ana si Ramona Ploilă Ramona.
Un frumos foc de artificii a marcat finalul celor doua zile de manifestari.
"LET'S DO IT ROMANIA!, LET'S DO IT BAILE GOVORA!" - Editia 2016
Cel mai mare proiect de implicare sociala din tara, “Let`s Do It, Romania!”, a fost implementat si la Baile Govora cu prilejul Zilei de Curatenie Nationala, vineri 23 septembrie 2016.
Cu mic, cu mare, elevi, cadre didactice, muncitori de la sectorul de zone si spatii verzi din cadrul Primariei Orasului Baile Govora si de la SC Baile Govora SA, intr-un efort comun, au adunat o cantitate impresionanta de gunoaie de pe raza orasului Baile Govora.
In afara obiectivului evident, curatarea orasului de deseuri, proiectul a atins o importanta componenta de educare si responsabilizare a populatiei, in special a tinerilor, in ceea ce priveste grija fata de mediul inconjurator.
“Let`s Do It, Romania!” este proiectul tuturor celor care cred ca in Romania se intampla si lucruri pozitive, atunci cand fiecare este dispus sa contribuie, chiar cu foarte putin: o singura zi, pentru o Romanie curata. Astazi, copiii au fost cei care ne-au demonstrat asta si putem spune "Let's do it Romania, Let's do it Baile Govora!".
La finalul actiunii, cu sprijinul sponsorului Boromir Ind SRL, participantilor le-au fost oferite dulciuri si tricouri. De asemenea au fost oferite materiale promotionale constand in sepcute, pixuri, insigne si pliante realizate in cadrul proiectului "Sistem Integrat de Management al Deseurilor" implementat de CJ Valcea. Parteneri implicati in proiect: Primaria Orasului Baile Govora, Liceul Tehnologic Baile Govora, SC Baile Govora SA si SC Urban SA Rm. Valcea care a asigurat sacii menajeri, manusile si colectarea deseurilor adunate.
SAPTAMANA EUROPEANA A MOBILITATII - BAILE GOVORA, 2016
In fiecare an in perioada 16-22 septembrie, Europa gazduieste cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil organizat pe teritoriul sau. In anul 2016, campania pune accentul pe „Mobilitatea inteligenta si durabila – o investitie pentru Europa”.
Campania europeana de promovare a mobilitatii urbane durabile, SAPTAMANA EUROPEANA A MOBILITATII, reprezinta o oportunitate perfecta de a explica provocarile cu care se confrunta orasele in efortul lor de a opera o schimbare la nivel comportamental si de a avansa pe calea elaborarii unei strategii mai durabile in materie de transport.
Orasul Baile Govora este inscris in Proiectul "European Mobility Week" din anul 2002. La editia din acest an, ca si in precedentele, copiii au fost cei care au dat startul mobilitatii. Cu mic, cu mare, pe jos, pe role, cu bicicletele, acestia au participat la mai multe activitati de mobilitate timp de cateva ore joi 23.09.2016. Animati de dorinta de a face miscare nu au renuntat nici atunci cand ploaia a incercat sa-i determine sa plece catre case. Credem cu tarie ca o zi de miscare fara automobil, un transport ecologic ar trebui sa constituie o preocupare permanenta pentru noi toti. Miscarea, atat pentru copii cat si pentru adulti, este necesara si benefica pentru sanatate. Parteneri implicati in acest proiect: Primaria Orasului Baile Govora, Liceul Tehnologic Baile Govora si Agentia de Protectie a Mediului Valcea.
In perioada 12-15.10.2016 o delegatie a Primariei orasului Baile Govora a participat intr-o vizita de informare in statiunea balneara Jesenik din regiunea Olomouc, Cehia. Vizita a avut loc ca urmare a invitatiei autoritatilor locale din orasul Jesenik.
Prima atestare documentara a localitatii Jesenik dateaza din anul 1267 cand a obtinut statutul de oras. Orasul statiune balneara Jesenik este situat in provincia Silezia din Cehia, regiunea Olomouc la o altitudine de 430 m si este inconjurat de dealuri impadurite cu foioase si conifere dar si de lantul muntos Hruby. Datorita asezarii geografice si a aerului curat, Jesenik este o importanta statiune balneara a regiunii unde se gasesc numeroase hoteluri, vile si pensiuni turistice. Populatia actuala este in jur de 12.000 de locuitori iar suprafata localitatii este de 38,22 kmp.
In timpul vizitei au avut loc doua runde de intalniri cu primarul orasului Jesenik, dl. Adam Kalous si dl. Petr Prochazka, viceprimarul localitatii prilej cu care au fost prezentate diferite proiecte implementate sau aflate in stadii de implementare si posibile oportunitati de colaborare intre cele doua localitati. Totodata, in cadrul programului delegatiei din Baile Govora au fost incluse vizite la diferite institutii publice si private. Astfel au fost vizitate sediul administrativ si cel de birouri din cadrul Primariei Jesenik, Centrul de informare turistica, Centrul de servicii sociale (www.cssjes.cz) si Scoala de turism si Academia de gastronomie (www.hotelovkajes.cz/index.html) unde elevii invata sa devina lucratori in turism, chelneri, bucatari si barmani. De asemenea a fost vizitata zona industriala a orasului unde primaria detine parcele de teren care sunt vandute la potentiali investitori. Astfel au fost demarate primele investitii non-poluante in domeniul productiei de echipamente pentru bucatarii, cosmetice, confectionarea de containere si asa mai departe.
Foarte multe din investitiile locale au fost realizate cu fonduri de la Uniunea Europeana in cadrul unor proiecte transfrontaliere in cadrul unor parteneriate cu localitati similare din Polonia, Jesenik aflandu-se la circa 15 km de granita cu Polonia.

VIZITA OFICIALA IN STATIUNEA BALNEARA JESENIK DIN CEHIA, 12-15.10.2016
Cea mai importanta structura de cazare, alimentatie si tratament vizitata a fost Hotelul-Sanatoriu Priessnitz (www.priessnitz.cz) al carui intemeietor Vincenz Priessnitz este considerat fondatorul modern al tratamentelor cu apa (hidroterapia). Hotelul-Sanatoriu Priessnitz **** are o capacitate de aproximativ 850 de locuri de cazare iar in bazele de tratament se efectueaza aproximativ 200 de tipuri de proceduri. Parcul balnear, zona Spa, zonele de promenada, restaurantul, cafeneaua, zonele de relaxare, trenuletul pentru mici excursii sunt doar cateva din atractiile de la Priessnitz Spa. Parcul balnear unde se gasesc foarte multe instalatii pentru proceduri de hidroterapie a fost reabilitat, de asemenea, in cadrul unui proiect de finantare transfrontaliera in anul 2015.
In continuare, in consiliile locale din cele doua localitati urmeaza sa fie prezentate rezultatele vizitei de informare si sa fie intocmit unui program comun de colaborare pentru anul 2017.
Dorim sa multumim pe aceasta cale gazdelor care ne-au oferit un program atractiv, interesant dar mai intai de toate ne-au dat prilejul de a cunoaste oameni deosebiti si locuri minunate:
Adam Kalous - primarul localitatii Jesenik
Petr Prochazka - viceprimarul localitatii Jesenik si directorul Liceului de turism din Jesenik
Michaela Pruknerova - primarul localitatii Domašov u Šternberka (www.domasovusternberka.cz) - pentru toate informatiile oferite si pentru traducere
Tomas Rak - directorul de vanzari de la Hotelul-Sanatoriu Priessnitz ****
Jan Rotter - directorul Centrului de servicii sociale Jesenik
Martina Kroupova - persoana de contact din cadrul Primariei Jesenik
Jan Mrosek - seful departamentului de turism din cadrul Primariei Jesenik
In acelasi timp dorim sa multumim personalului de la Villa Regenhart Spa & Wellness (www.villaregenhart.cz) pentru amabilitatea si serviciile oferite in timpul sederii noastre in Jesenik.

Delegatia Primariei orasului Baile Govora a fost compusa din:
Mihai Mateescu - Primarul orasului Baile Govora
Florin Trusca - Viceprimarul orasului Baile Govora
Mihai Mecu - consilier in cadrul compartimentului IT, Proiecte si Programe din Primaria orasului Baile Govora
Cosmin Dicu - membru in Consiliul consultativ al primarului orasului Baile Govora
DEMERSURI PENTRU AMENAJAREA UNUI SENS GIRATORIU

Statiunea balneara Baile Govora a cunoscut in ultimii ani o ascensiune vizibila pe piata turismului de sanatate, de agrement si de afaceri. Aceasta dezvoltare se datoreaza implementarii unor proiecte de modernizare si reabilitare a infrastructurii turistice, atat de catre administratia publica locala cat si de sectorul privat.
De asemenea, prin adoptarea si implementarea Strategiei de Dezvoltare Locala pentru perioada 2014-2020, in orasul Baile Govora urmeaza sa fie implementate sau se afla in diferite stadii de implementare o serie de proiecte menite sa dezvolte in continuare activitatea turistica prin cresterea gradului de ocupare, a numarului de innoptari dar si prin asigurarea unei infrastructuri conforma cu cerintele turistilor si localnicilor.
In vederea asigurarii unei infrastructuri rutiere optime catre statiunea Baile Govora, primarul orasului, domnul Mihai Mateescu, a participat la sedinta ordinara a CJ Valcea din data de 26.06.2016, unde, prin demersurile sustinute, a solicitat consilierilor si presedintelui CJ Valcea sa analizeze necesitatea si oportunitatea amenajarii unui sens giratoriu la intersectia DN 67 (spre Targu Jiu) cu DJ 649 (spre Baile Govora) si DJ 647 (spre Manastirea Govora si comuna Mihaesti), avand in vedere urmatoarele considerente:
  • intersectia nu este semaforizata si din acest motiv au loc frecvent accidente de circulatie;
  • vizibilitatea este la un moment dat foarte redusa datorita caselor din imediata apropiere a intersectiei;
  • asigurarea unei mai bune fluidizari a circulatiei spre statiunea Baile Govora, comuna Mihaesti, Manastirea Govora, Horezu, Transalpina, Targu Jiu, Drobeta Turnu Severin;
Mai mult, turistii care doresc sa mearga pe Transalpina sunt interesati sa poposeasca si in Baile Govora, dupa care sa-si continue itinerariul. De multe ori, datorita aglomeratiei din acea intersectie acestia renunta a mai intra in Baile Govora.
"Prin urmare, consideram ca un sens giratoriu in acea intersectie ar fi o solutie optima si ar rezolva toate problemele de trafic din zona", a conchis primarul orasului Baile Govora, domnul Mihai Mateescu, la finalul interventiei din sedinta CJ Valcea.
LANSARE DE CARTE - VALENTIN DOLFI
Poetul Valentin Dolfi, bibliotecar la Biblioteca publica "Alexandru Iliescu" din orasul Baile Govora, a lansat in data de 24 noiembrie 2016 lucrarea "Repertoriului descoperirilor monetare de pe teritoriul judetului Valcea", la Muzeul Judetean de Istorie “Aurelian Sacerdoteanu” Valcea.

"Moneda a fost si este în centrul atentiei comunitatilor umane, fiind atat un instrument economic, cat si unul de prestigiu. Ea poate fi considerata o oglinda a societatii, oferind indicii esentiale referitoare la viata spirituala si materiala. Factorii de schimbare din societate pot fi identificati si întelesi prin intermediul monedei, aceasta fiind un adevărat barometru socio-politic.
Până în prezent, cercetarea numismatică a progresat semnificativ, extrăgând informatii din ce în ce mai variate si complexe, realizarea unei cercetări coerente fiind dependentă de elaborarea unor repertorii dedicate descoperirilor monetare care să fie cât mai exhaustive. Desi indispensabile, repertoriile sunt destul de dificil de realizat, implicând o muncă migăloasă si intensă. Problema repertorierii descoperirilor monetare si a elaborării unor baze de date unitare pentru spatiul european este de mare actualitate, fiind un deziderat asumat de întreaga comunitate a cercetătorilor din domeniul numismatic.
Trebuie să remarcăm efortul deosebit al domnului Valentin Dolfi, derulat pe parcursul mai multor ani, depus în scopul realizării repertoriului descoperirilor monetare de pe teritoriul judetului Vâlcea. Considerăm că editarea unui astfel de volum se impunea, mai ales în contextul înmultirii descoperirilor de monedă în arealul judetului Vâlcea. Lucrarea adună un ansamblu vast de informatii pornind de la identificarea tipologică a monedelor si mergând până la prezentarea contextului în care a fost făcută descoperirea. Informatiile colectate si structurate în această lucrare creează o imagine relevantă asupra fenomenului prezentei monedei antice si medievale într-un spatiu extrem de important în ansamblul zonei nord-dunărene.
Îl felicităm pe domnul Valentin Dolfi pentru initiativa domniei sale si îi dorim mult succes în dezvoltarea si completarea repertoriului atât de necesar cunoasterii realitătilor numismatice si istorice manifestate pe teritoriul judetului Vâlcea."

Lector univ. dr. Silviu I. Purece (Facultatea de Istorie şi Patrimoniu a Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu)

Imagini de la lansarea cartii puteti urmari aici ...