Baile Govora - oaza de liniste si sanatate
Localitatea Nadarzyn din Polonia, infratita cu Baile Govora
Primaria orasului Baile Govora
STATIUNEA BALNEARA BAILE GOVORA PROMOVATA INTENS SI VIZITATA DE OASPETI DIN ITALIA
Finalul de saptamana a fost unul marcat de mai multe activitati si evenimente in ceea ce priveste promovarea statiunii balneare Baile Govora.
Vineri, 31 mai 2013, a fost zi de sarbatoare pentru Liceul Tehnologic din Baile Govora. S-au implinit 175 de ani de la infiintarea Scolii de la Govora din timpul domniei lui Alexandru Ghica (1838) si 141 de ani de invatamant govorean fara intrerupere (1862). De-a lungul vremii, scoala din Băile Govora a functionat ca gimnaziu unic-mixt, scoala elementară, scoala primara si generala, gradinita, liceu de cultura generala, scoala sanatoriala, grup scolar industrial, liceu teoretic iar in prezent liceu tehnologic. Imagini de la eveniment aici ...

Sambata, 01 iunie 2013, statiunea balneara Baile Govora a fost promovata la manifestarea internationala ”Cocosul de Hurez”, ajunsa la cea de-a 43-a editie. Activitatea se inscrie in cadrul proiectului ”Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local” implementat de Unitatea Administrativ-Teritoriala Baile Govora finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. Echipa de promovare prezenta la eveniment a fost compusa din: dl. Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora si dl. Mihai Mecu - consilier IT, proiecte si programe la Primaria orasului Baile Govora, cu sprijinul elevei Andra Mecu din clasa a X-a de la Liceul Tehnologic Baile Govora. In cadrul standului propriu au fost dristribuite materiale de promovare a statiunii Baile Govora: mape, brosuri, pliante, carti postale si ilustrate, afise, harti turistice si ghiduri turistice. Interesul pentru Baile Govora, manifestat de catre turistii prezenti la eveniment, a fost unul ridicat datorita faptului ca azi statiunea balneara Baile Govora prezinta un look nou si o infrastructura turistica reabilitata gata sa primeasca atat turistii fideli care vin aici la tratament si odihna dar si turistii noi care nu au vizitat pana acum statiunea. La Horezu se produce una dintre cele mai frumoase si rafinate ceramici romanesti. Elementele traditionale, vechile forme si motive sunt mentinute de-a lungul timpului, cu ajutorul cunostintelor si tehnicilor specifice. Ceramica traditionala de Horezu, impreuna cu tehnicile asociate acesteia, este inclusa de UNESCO, din decembrie 2012, pe Lista reprezentativa a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanitatii.  Programul celor trei zile de manifestari poate fi consultat aici ...


Campania de promovare din cadrul proiectului ”Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local” implementat de Unitatea Administrativ-Teritoriala Baile Govora finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. a continuat si duminica 02 iunie 2013, cand, echipa de promovare, in aceeasi componenta (Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora, Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora, Mihai Mecu - consilier IT, proiecte si programe la Primaria orasului Baile Govora, cu sprijinul d.nei prof. Maria Mecu si al elevei Andra Mecu de la Liceul Tehnologic Baile Govora), a fost prezenta in localitatea Bunesti la ”Sarbatoarea Capsunului”, editia a 43-a. Manifestarea este proiectul cultural initiat in urmă cu 43 de ani in scopul sustinerii culturii unui fruct cu potential in zona noastra agricola, sursa de sanatate dar si aducatoare de venituri pentru cultivatori. Activitatea de promovare se inscrie in calendarul de targuri si evenimente al proiectului si va continua cu participarea la alte manifestari turistice si culturale unde statiunea balneara Baile Govora va fi din nou promovata. Ansamblul artistic ”Florile Govorei”, condus de dl. Nelutu Achim, a fost, de asemenea prezent la eveniment, contribuind in acelasi timp la promovarea traditiilor culturale din Baile Govora si imprejurimi. Publicul prezent a fost incantat de prestatia membrilor ansamblului dar si de frumusetea costumelor populare purtate de tinerii dansatori.
Duminica, 2 iunie 2013, statiunea balneara Baile Govora a fost gazda unor oaspeti de seama din Italia. Impreuna cu Asociatia Autentic Romanesc din Horezu si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea, Primaria Orasului Baile Govora a primit vizita delegatiei oficiale a  SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE LAGONEGRO- ITALIA. Lagonegro este un oras din provincia Potenza situata in partea de sud a Italiei, in regiunea Basilicata. Partile au purtat discutii cu privire la posibile schimburi culturale precum si incheierea unui protocol privind dezvoltarea turismului social si investitii in Baile Govora. Delegatia italiana a vizitat principalele obiective turistice din statiune, oaspetii fiind acompaniati in timpul sejurului la Baile Govora de primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu si viceprimarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica. Vom reveni cu detalii.
SIMPOZIONUL NATIONAL ”VIS DE COPIL”, Editia a IX-a, 8 Iunie 2013
Sambata 8 iunie 2013, Liceul Tehnologic Baile Govora a fost gazda celei de-a IX-a editii a Simpozionului National ”Vis de copil”. Manifestarea se adreseaza elevilor din ciclul prescolar si primar si consta in concursuri de dans si recitari, desene, programe artistice si o sesiune de referate si comunicari stiintifice. Ca si la editiile precedente si anul acesta participarea a fost numeroasa, din multe colturi ale tarii (la sesiunea de comunicari si referate stiintifice). Organizatori: ISJ Valcea, Liceul Tehnologic Baile Govora, Gradinita Baile Govora si Primaria orasului Baile Govora.
Simpozionul National ”Vis de copil”, Editia a IX-a
Primaria orasului Baile Govora a fost reprezentata la eveniment de dl. primar Mihai Mateescu. Imagini de la simpozion aici ...
VIZITA OFICIALA LA BAILE GOVORA A EXCELENTEI SALE DOMNUL MAREK SZCZYGIEŁ,
AMBASADORUL EXTRAORDINAR SI PLENIPOTENTIAR AL REPUBLICII POLONE IN ROMANIA
Ziua de 14 iunie 2013, cu siguranta, va ramane ca una importanta in istoria comunitatii locale din Baile Govora, marcand vizita oficiala a delegatiei Ambasadei Republicii Polone in Romania, condusa de Excelenta sa, Domnul Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar Marek SZCZYGIEŁ. Prezenta in statiunea Baile Govora a domnului ambasador a fost legata si de vizita de la Uzinele Sodice Govora - Cieh Chemical Group SA dar si ca onorarea invitatiei primarului orasului Baile Govora - domnul Mihai Mateescu cu sprijinul domnului Witold Urbanowski - Director General si Presedintele Comitetului de Conducere Cieh Chemical Group si al doamnei Barbara Jurkiewicz de la Ambasada Republicii Polone in Romania, carora le multumim pe aceasta cale. Din delegatia poloneza au mai facut parte: doamna Halina Golebicka - Prim consilier, Seful Sectiei de Promovare a Comertului si Investitiilor si doamna Magdalena Filary - Expert in probleme macroeconomice si translator.
Vizita a inceput cu un dejun de socializare oferit de catre domnul Ambasador Marek Szczygieł la Restaurantul "Palace" urmat de o scurta vizita a Hotelului "Palace". Din partea administratiei publice locale au participat: dl. Mihai Mateescu - Primarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica - Viceprimarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mecu - consilier superior la compartimentul IT, Proiecte si Programe din cadrul Primariei orasului Baile Govora, dl. Cristinel Gugu - Secretarul orasului Baile Govora si d.ra Ionela Nitu de la Directia Judeteana Valcea a Arhivelor Nationale.  La ora 15:00, delegatia poloneza a fost primita cu paine si sare de catre doi copii imbracati in frumoase costume populare la sediul Primariei orasului Baile Govora. Au fost vizitate expozitiile tematice "Urme poloneze la Baile Govora" si "Infratirea institutionala a localitatilor Baile Govora din Romania si Nadarzyn din Polonia" realizate de domnisoara prof. drd. Ionela Nitu de la Directia Judeteana Valcea a Arhivelor Nationale si dl. Mihai Mecu, consilier superior in cadrul Primariei orasului Baile Govora.
Dupa o scurta alocutiune de "bun venit" adresata oficialilor polonezi de catre Primarul orasului Baile Govora, d.ra Ionela Nitu a sustinut prezentarea unui material interesant cu privire la prezenta refugiatilor polonezi in Baile Govora in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Materialul a fost de asemenea proiectat astfel incat cei prezenti au putut vedea in premiera documente oficiale ale vremii precum si imagini inedite cu membrii guvernului polonez refugiati la Baile Govora si cazati in Vila Toparceanu dar si in alte vile particulare. Marturii autentice ale prezentei poloneze la Baile Govora, documentele au starnit emotii membrilor polonezi, de fata fiind si conducerea poloneza a Uzinelor Sodice Govora - Cieh Chemical Group.
In prezentarea sa, dl. Mihai Mecu a punctat cele mai importante aspecte ale infratirii institutionale dintre localitatile Baile Govora si Nadarzyn din Polonia, parafata in anul 2007, oferind, impreuna cu primarul orasului dl. Mihai Mateescu, informatii cu privire la oportunitati de investitii in Baile Govora, schimburi culturale cu organizatii de profil din Polonia etc.
Oaspetilor le-au fost oferite materiale de promovare realizate in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local" iar domnului Ambasador o Diploma de excelenta pentru contributia adusa la dezvoltarea relatiilor de colaborare romano-polone si promovarea imaginii statiunii Baile Govora.
Cuvantul de inchidere a apartinut oficialului polonez care a multumit gazdelor pentru frumoasa primire si pentru momentele emotionale prezentate cu privire la urmele poloneze la Baile Govora oferind autoritatilor locale tot sprijinul in dezvoltarea relatiilor romano-polone si identificarea de potentiali investitori pentru Baile Govora.
Timp de o jumatate de ora delegatia poloneza a fost invitata la o scurta plimbare in parcul balnear, recent reabilitat, prilej cu care au putut vedea si cateva din imobilele unde au fost gazduiti refugiatii polonezi din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, intelegand in acelasi timp ca Baile Govora dispune de un potential turistic urias care poate fi valorificat si cu ajutorul turistilor sau investitorilor din Polonia.
Partile au convenit sa intensifice schimbul de informatii si sa dezvolte relatii de colaborare reciproc avantajoase.
La eveniment au participat, de asemenea, Prefectul Judetului Valcea - dl. Mircea Nadolu, consilieri locali, functionari publici din cadrul aparatului Primariei orasului Baile Govora, cadre didactice, cetateni si reprezentanti ai presei si televiziunii locale.
STATIUNEA BALNEARA BAILE GOVORA PROMOVATA LA SARBATOAREA ”INVARTITA DORULUI” VAIDEENI
Activitatea de promovare a statiunii balneare Baile Govora a continuat duminica 23.06.2013 cu participarea la sarbatoarea locala ”Invartita Dorului” - Festival de folclor pastoresc din localitatea Vaideeni, judetul Valcea, ajunsa la cea de-a 45-a editie.
Membrii Ansamblului artistic ”Florile Govorei”, purtand frumoase costume populare din zona, au derulat o actiune de distribuire de materiale de promovare si publicitate realizate in cadrul proiectului ”Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local”, implementat de Unitatea Administrativ-Teritoriala Baile Govora, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. Totodata, in cadrul manifestarilor prilejuite de acest festival de folclor pastoresc Ansamblul ”Florile Govorei” condus de dl. Nelutu Achim a prezentat publicului un frumos program de cantece si dansuri populare oltenesti. La eveniment a fost prezent si primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu.
Multumim pe aceasta cale membrilor Ansamblului artistic "Florile Govorei", in mare parte elevi ai Liceului Tehnologic Baile Govora, profilul servicii, specializarea turism si alimentatie publica care au dorit sa-si aduca contributia la promovarea potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora.


CONFERINTA DE PRESA PRIVIND STADIUL IMPLEMENTARII PROIECTULUI "REABILITAREA INFRASTRUCTURII TURISTICE A STATIUNII BALNEARE BAILE GOVORA, JUDETUL VALCEA"
Vineri, 12 iulie 2013, cu incepere de la ora 11, in sala de sedinte a Consiliului local Baile Govora a avut loc o conferinta de presa cu privire la stadiul implementarii proiectului "Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii Baile Govora, judetul Valcea", cod SMIS 3795. In cuvantul de deschidere, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, a multumit presei si televiziunilor prezente, membrilor echipei de implementare, constructorului, dirigintelui de santier si reprezentantilor firmei care a asigurat publicitatea proiectului. Dupa o scurta trecere in revista a ceea ce a insemnat implementarea proiectului, primarul orasului Baile Govora a solicitat managerului de proiect - dl. Mihai Mecu, consilier in cadrul Primariei Orasului Baile Govora - sa sustina prezentarea multimedia privind evolutia proiectului. In interventia sa, dl. Constantin Flamanzeanu, dirigintele de santier, a cuantificat etapele importante din implementarea proiectului. Responsabilul financiar al echipei de implementare, d-na Mihaela Radut-Fota, a prezentat aspectele de natura economica si financiara ale proiectului dupa care a urmat o alocutiune a d-lui Florea Mierlus, directorul Directiei tehnice din cadrul CJ Valcea. La conferinta de presa au mai participat angajati ai Primariei orasului Baile Govora dar si reprezentanti ai societatii civile. Tuturor participantilor la eveniment le-au fost oferite materiale de promovare si publicitate realizate in cadrul proiectului. Comunicatul de presa poate fi accesat aici ...
CONFERINTA DE PRESA LA FINALUL PROIECTULUI "REABILITAREA INFRASTRUCTURII TURISTICE A STATIUNII BALNEARE BAILE GOVORA, JUDETUL VALCEA" - COD SMIS 3795
Miniamfiteatrul din parcul central al statiunii balneare Baile Govora a devenit neincapator, joi 18 iulie 2013, pentru cei peste 300 de participanti la evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului "Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora, judetul Valcea", cod SMIS 3795, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.2. Echipa de implementare a proiectului impreuna cu conducerea administratiei publice locale au gandit un moment inedit in ceea ce priveste finalizarea acestui proiect prin desfasurarea conferintei de presa in cadrul unui dintre obiectele realizate in cadrul proiectului - miniamfiteatrul in aer liber. Manifestarea a debutat la Primaria Orasului Baile Govora, unde, echipa de implementare, angajati ai primariei, localnici si copii au imbracat frumoasele tricouri albastre purtand insemnele Programului Operational Regional si ale beneficiarului si in drum spre parcul balnear au impartit pliante ale proiectului turistilor si localnicilor invitandu-i la evenimentul de la miniamfiteatru. Conferinta de presa a fost deschisa de primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu care a facut o scurta prezentare a proiectului de la momentul depunerii cererii de finantare si pana la finalizarea acestuia, punctand asupra etapelor importante din cadrul implementarii. Managerul de proiect, dl. Mihai Mecu a oferit presei si celor prezenti detalii tehnice ale proiectului, in fundal fiind proiectata o prezentare multimedia cu informatii si imagini legate de implementarea proiectului. Copii din echipa de voluntari au continuat sa imparta pliante ale proiectului tuturor reprezentantilor presei, altor institutii publice, turistilor si localnicilor care au venit in numar mare la acest inedit eveniment. Iubitorii de folclor autentic din zona au avut parte de o frumoasa surpriza din partea organizatorilor. Pe scena miniamfiteatrului au evoluat pe rand, formatiile de dansuri populare "Floricica" si "Domnitele" din localitatea Costesti. Pe ecranul din fundal au fost proiectate prezentarile de tip slide-show realizate in cadrul proiectului precum si spotul TV difuzat pe statiile locale si nationale din tara. Denisia Palita si Alexandra Dicu, doua indragite interprete de muzica populara, membre ale Ansamblului artistic "Florile Govorei" au incantat de asemenea publicul cu vocile lor extraordinare. Intreaga coordonare a programului artistic a fost realizata de formatia "De la A la Z" condusa de dl. Daniel Radescu care, de altfel, sunt amitrionii fiecarei seri govorene care are loc in miniamfiteatrul din parcul balnear. Intreaga echipa de la SC Vizual SRL Agnita care a realizat materialele de promovare si camapnia de promovare si marketing a proiectului a fost prezenta la acest eveniment pentru care adresam calde multumiri pentru tot sprijinul acordat. De asemenea, multumim echipei de voluntari, in mod special copiilor, care au impartit peste 700 de pliante cu ocazia acestui eveniment.
De ce un amfiteatru in aer liber? Pentru ca muzica si dansul sunt ceea ce omul stie sa exprime in mod natural si mai frumos. Alaturi de apa si verdeata, respirand aerul mirosind a viata, omul poate rade, dansa si canta, regasind bucuria vindecarii.
De ce, traind in aceasta lume moderna, credem inca in puterea tamaduitoare a naturii? Omul s-a ridicat dintre vietutoare cand a inteles sa foloseasca natura pentru a-si schimba viata. Apoi a inteles tot mai mult si a construit o alta lume. Totusi natura reprezinta acelasi miracol.
Apa care curge la intrarea in parc invita vizitatorul sa uite de zgomotul lumii, il asurzeste cu zgomotul vietii si il invita sa se intoarca la verdele crud al lumii vegetale. Desi agitata si galagioasa in jocul ei orbitor ziua si multicolor noaptea, ne ofera in mod paradoxal chiar linistea.
Baile Govora de azi pastreaza eleganta secolelor trecute. Este o statiune fara varsta, vie prin curgerea neoprita a izvoarelor si verdele dens al batranilor arbori, nemuritoare prin statornicia pietrelor cu care omul a zidit lacase, martor al prezentei sale.
TRADITIA BALNEARA IMBINATA CU CEA MEDIEVALA - RETETA DE SUCCES PENTRU PROMOVAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL STATIUNII BALNEARE BAILE GOVORA LA FESTIVALUL "SIGHISOARA MEDIEVALA", 26-28 IULIE 2013
Sighisoara, locul de nastere al lui Vlad Tepes, a devenit punctul principal de atractie din inima Romaniei in perioada 26-28 iulie 2013 cu prilejul celei de-a XXI-a editii a Festivalului "Sighisoara Medievala" organizat de Primaria Municipiului Sighisoara si Asociatia Turistica Sighisoara. Tema aleasa de organizatori pentru editia din acest an a fost "Vlad Cavalerul Dreptatii” intre Mit si Istorie sub marile simboluri ale lui Vlad Cavalerul Dreptatii si Dracula Spirit neimpacat. Tema vine ca o urmare fireasca a celor trei editii anterioare: 2010 - “Intoarcerea Cavalerilor” o tema de success si un festival care a marcat o cotitura in modul de exprimare in sensul ca organizatorii au renuntat la aspectul “de scena” si au realizat un festival interactiv cu spectacole in intreaga Cetate Medievala pe durata a trei zile. A urmat apoi in 2011 un festival de cinci zile, după aceeasi “reteta” cu tema “Merlin  - vrajitorul lumii medievale in care a avut loc premiera spectacolului “MERLIN”, primul de acest fel transmis online, iar în 2012 “IOANA D’ARC-600 de ani de lupta si credinta”, tema aleasa ca urmare a implinirii a 600 de ani de la nasterea acestui simbol medieval European.
Anul acesta, vedeta evenimentului a fost Vlad Tepes, organizatorii propunandu-si si reusind sa aduca in fata publicului iubitor de medieval un personaj romanesc. S-a pornit de la ideea ca Vlad Dracul, fost domnitor al Tarii Romanesti (1436-1442 si 1443-1447) s-a stabilit la Sighisoara intre anii 1431-1435. In Cetatea Sighisoarei s-a nascut in 1431 cel de-al doilea fiu al sau, Vlad Tepes cel care a fost denumit si Vlad Draculea si care ulterior a devenit, prin romanul de mare succes al scriitorului Bram Stoker, contele Dracula. Vlad Tepes, cunoscut ca unul din cele mai controversate personaje ale lumii medievale romanesti, a poposit intre 26-28 iulie la Sighisoara si, alaturi de cavalerii ordinelor medievale, de cantareti, dansatori, actori, tobosarul si garda Cetatii Sighisoara a facut ca medievalul romanesc sa prinda viata.
Un astfel de eveniment, care a adunat pe parcursul celor 3 zile de manifestari cultural-artistice circa 30.000 de turisti, a constituit o solutie de promovare a potentialului turistic al statiunii noastre in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. Prin generozitatea Primariei Municipiului Sighisoara si a Asociatiei Turistice Sighisoara, carora le multumim pe aceasta cale pentru tot sprijinul acordat, echipei de promovare (dl. Mihai Mateescu - primarul orasului Baile Govora, dl. Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora si dl. Mihai Mecu - consilier proiecte si programe la Primaria orasului Baile Govora) i-a fost pus la dispozitie un spatiu pentru amenajarea unui stand chiar in cetatea medievala, langa frumoasa cladire a Primariei Municipiului Sighisoara. Impactul acestei activitati de promovare a fost unul pe masura evenimentului asa cum de altfel avea sa afirme si multimea de turisti care ne-au vizitat standul si au apreciat efortul intreprins de noi. Am avut bucuria sa regasim printre turistii interesati de statiunea Baile Govora clienti mai vechi ai acesteia dar care au ramas profund impresionati de schimbarile din ultimii ani din statiune, gratie materialelor de promovare si publicitate outdoor expuse in cadrul standului. Placut surprinsi si interesati in acelasi timp au fost si grupurile de turisti din Ungaria, Polonia, Spania si Italia, care, rand pe rand ne-au solicitat informatii cu privire la potentialul turistic oferit de statiunea Baile Govora, ramand fascinati de materialele de promovare si de obiectele promotionale pe care le-au primit ca sa le aduca aminte ca undeva, in Romania, se afla o oaza de liniste si sanatate numita Baile Govora.
Echipa de implementare a proiectului a crezut in aceasta combinatie de traditii medievale cu traditia balneara si rezultatul a fost o reteta de succes pentru promovarea statiunii Baile Govora asa cum de altfel au remarcat si reprezentantii media prezenti la eveniment.
TARGUL MESTERILOR POPULARI SI ZIUA IMNULUI NATIONAL PRILEJ DE PROMOVARE A POTENTIALULUI TURISTIC AL STATIUNII BALNEARE BAILE GOVORA LA RAMNICU VALCEA, 28 IULIE 2013
Duminica 28 iulie 2013, cu prilejul Zilei Imnului National, in cadrul Targului Mesterilor Populari din Parcul Zavoi din Rm. Valcea a continuat campania de promovare a potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. Prin generozitatea Primariei Municipiului Ramnicu Valcea, careia îi multumim pe aceasta cale pentru tot sprijinul acordat, echipei de promovare (dl.Liviu Radut-Fota - inspector la Primaria orasului Baile Govora si d-na Mihaela Radut-Fota - consilier si responsabil financiar al proiectului de la Primaria orasului Baile Govora) i-a fost pus la dispozitie un spatiu pentru amenajarea unui stand chiar langa monumentul istoric din Parcul Zavoi unde, la 29 iulie 1848, s-a intonat pentru prima data cantecul "Desteapta-te, romane!" compus de Anton Pann pe versurile poeziei „Un rasunet” de Andrei Muresanu, la ceremonialul organizat pentru cinstirea victoriei revolutiei si sfintirea stindardelor libertatii nationale. In acelasi spatiu a fost organizat si Targul Mestrilor Populari la care au participat artizani din judet dar si din tara. Interesul manifestat atat pentru materialele de promovare dar si pentru statiunea Baile Govora a fost unul mare, marturie fiind numarul ridicat de turisti care au vizitat standul expozitional.

Atat evenimentul de la Sighisoara cat si cel de la Ramnicu Valcea au constituit o oportunitate excelenta pentru promovarea potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora prin numarul mare de turisti care si-au manifestat interesul de a vizita statiunea.


In ultimii ani, administratia publica locala din Baile Govora si-a propus si a reusit sa transforme treptat complexul de manifestari cultural-artistice si sportive "Florile Govorei" intr-un produs turistic in care sa imbine armonios potentialul turistic cu cel cultural si de agrement rezultand o reteta de succes care la editia de anul acesta, desfasurata in zilele de 17 si 18 august 2013, a atras aproximativ 6000 de turisti, un numar record pentru o manifestare de acest gen. Potentialul turistic al statiunii balneare Baile Govora este promovat asiduu de ceva vreme prin intermediul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local" finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. La acest eveniment Primaria Orasului Baile Govora a fost prezenta cu un stand de promovare si cu ajutorul membrilor echipei de implementare dar si al voluntarilor (elevi ai Liceului Tehnologic Baile Govora) au fost oferite turistilor materiale de promovare si publicitate realizate prin proiect. Aceasta actiune a avut un impact pozitiv, feedback-ul fiind unul pe masura mai ales de la turistii care au revenit dupa multi ani in Baile Govora si au ramas profund impresionati de schimbarile produse asa cum a fost si cazul unui turist englez, fidel al statiunii Baile Govora inca de pe vremea cand functiona sanatoriul de copii pe actualul amplasament al Hotelului Belvedere. In acelasi timp a fost promovat si proiectul "Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora, judetul Valcea" cu ajutorul voluntarilor imbracati in tricouri inscriptionate cu numele proiectului care au distribuit peste 2000 de pliante de prezentare a noului look al statiunii Baile Govora.
De cateva editii incoace incercam sa oferim turistilor sositi in statiune in aceasta perioada, in cadrul evenimentului "Florile Govorei", un program cultural-artistic de exceptie dar, in acelasi timp incercam sa dam posibilitatea tinerilor interpreti, ansamblurilor artistice, formatiilor de dansuri sa se afirme, sa-si promoveze valorile si traditiile locurilor de unde provin, aducand laolalta Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca, asa cum s-a intamplat si la editia de anul acesta unde am avut bucuria si onoarea sa fim incantati de anasambluri si formatii artistice din Horezu, Costesti, Vaideeni, Bals, Campulung Moldovenesc dar si de formatii profesionale asa cum a fost Ansamblul artistic "Cununa" al Casei de cultura din Agnita, toate acestea oferind un spectacol al diversitatii culturale romanesti. Produsul turistic "Florile Govorei", pe langa rampa de lansare si afirmare a tinerelor talente, constituie, de asemenea, un bun prilej de promovarea a cantecului popular romanesc asa cum s-a intamplat atat in ziua de sambata cand publicul a fost incantat de prezenta parintelui Cristian Pomohaci dar si duminica in concertul extraordinar al cuplului Doinita si Ionut Dolanescu la care a subscris un alt cuplu in afirmare - Adina Rosca si Catalin Calbeaza.
Evident, o prezenta permanenta si un sprijin necontenit l-am avut din partea formatiei locale "De la A la Z" alaturi de Denisia Palita, Alexandra Dicu, Hariton Bunget la care s-au alaturat interpreti cunoscuti ca Tatiana Marcoianu, Ion Dragan si multi altii.
Un alt ingredient in aceasta reteta de succes l-a constituit prezenta agrementului in cadrul acestui produs turistic prin organizarea unor competitii sportive la minifotbal si tenis de camp care a dat posibilitatea doritorilor de sport sa participe la aceste activitati finalizate cu premii contand in diplome, medalii si cupe oferite de catre organizatori.
Concursul de aranjamente "Florile Govorei - rafinament si eleganta" a avut de asemenea un loc bine determinat promovand maiestria si talentul participantilor in a crea aranjamente atat din flori naturale cat si din crengi uscate, flori artificiale sau uscate. Castigatorul acestui concurs a fost Liceul Tehnologic Baile Govora care a pregatit un frumos aranjament din flori naturale si spice de grau care poate fi vazut in galeriile foto de mai jos. Prezenta mesterilor populari pe aleea principala din parcul balnear a atras numerosi iubitori de produse realizate manual, prin truda si indemanare de catre artisti iscusiti dornici, inainte de toate, de a-si prezenta produsele asa cum numai ei stiu sa o faca, fiecare creatie avand povestea ei.
Atat seara de sambata cat si cea de duminica au oferit si un program special mai tinerilor spectatori prin cele doua recitaluri incendiare Pitt Leffer si Narcotic Sound care au ridicat adrenalina la maxim alaturi de un superb foc de artificii.

Orice reteta de succes are in spate unul sau mai multi creatori asa cum de altfel s-a intamplat si in cazul de fata: in primul rand primarul orasului Baile Govora care a fost prezent in toate punctele fierbinti ale celor doua zile de manifestari, atat la scena unde au evoluat artistii cat si la intrecerile sportive, oferind premii celor mai buni din cei buni si multumind de fiecare data publicului dar si artistilor pentru prestatia acestora. Au fost, de asemenea prezenti membri ai Consiliului local Baile Govora, viceprimarul orasului, angajati din aparatul propriu al Primariei Baile Govora, voluntari de la Liceul Tehnologic din localitate care, impreuna cu Asociatia "Autentic Romanesc" din Horezu, reprezentata de d.na Ana Predoiu si Fundatia "Ovidius" reprezentata de dl. Damian Mitu au reusit sa ofere celor aproape 6000 de turisti si localnici doua zile de cultura, agrement si turism la maxim. Parteneri media: Kiss FM, Magic FM si TV VTV Rm. Valcea prin neobosita Ioana Rosu careia nu putem decat sa-i multumim pentru efortul facut in cele doua zile. De asemenea se cuvine sa adresam multumirile noastre d.nei Mioara Vaduva de la Horezu pentru prezentarea spectacolului din ziua de sambata.

Ne-au fost alaturi sponsorii: Damila SRL, Baile Govora SA, Protectchim, BN SIND Balneoturism SRL, Boromir, Diana SRL, Annabella SRL carora le multumim pe aceasta cale pentru efortul de a sustine si promova valori ale culturii traditionale romanesti dar si un produs turistic de exceptie care se numeste BAILE GOVORA. 
"FLORILE GOVOREI 2013" - Editia a 44-a
Un melanj de succes intre potentialul turistic, traditiile
culturale romanesti si agrement
POTENTIALUL TURISTIC AL STATIUNII BALNEARE BAILE GOVORA PROMOVAT CU SUCCES SI LA FESTIVALUL "CETATI TRANSILVANE", SIBIU, 23-25.08.2013

"Trubaduri, parade cu foc, domnite suave, vajnici si neinfricati cavaleri, iarmaroc medieval, magi vestiti, in astre cetitori, breslasi destoinici, de mestesug in secret pastratori, conferinte, ateliere, statui vivante si muzici dansante. Poveste si personaje de poveste. La tot pasul si-n tot decorul pietruit al cetatii. Trei zile de sarbatoare medievala, cum altele trei nu-s. Am zis!" Acestea sunt ingredientele celei de-a 13-a editii a Festivalului Medieval "Cetati Transilvane", intitulata sugestiv "Superstitii", care s-a derulat pe parcursul a trei zile in cetatea Sibiului (23-25 august 2013).
Obisnuiti deja cu atmosfera din Sighisoara medievala am zis ca succesul promovarii statiunii balneare Baile Govora poate continua la Sibiu chiar daca aveam sa participam la a 13-a editie si, care nu intamplator, s-a numit "Superstitii".
Astfel, "inarmati" cu cele necesare pentru promovare am purces la drum spre Sibiul istoric. Gazdele - Primaria Municipiului Sibiu -, carora le multumim pe aceasta cale, ne-au introdus repede in atmosfera medievala, punandu-ne la dispozitie un cort medieval cu mobilier, de asemenea, medieval, in imediata apropiere a scenei unde aveau sa ne incante formatiile de artisti din tara si de peste hotare cu concerte de muzica medievala. Am amenajat astfel, intr-un loc medieval, un stand de promovare a statiunii noastre in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3.  Echipa de promovare a fost constituita din primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu si dl. Mihai Mecu, consilier IT, proiecte si programe la Primaria Orasului Baile Govora, la care s-a alaturat un voluntar de la Liceul Tehnologic Baile Govora (cu profil servicii - turism). Interesul manifestat de vizitatorii standului a fost unul extrem de mare si interesant in acelasi timp, cu atat mai mult cu cat cei dornici de a afla cat mai multe despre Baile Govora au fost deopotriva si turisti romani dar si straini din Franta, Italia, Serbia, Ungaria, Germania, Bulgaria si Federatia Rusa. Totodata, majoritatea celor care ne-au trecut pragul standului, au fost placut impresionati de faptul ca la o astfel de manifestare au fost primiti si invitati la Baile Govora tocmai de catre primarul orasului, care le-a inmanat diverse materiale de promovare oferindu-le in acelasi timp informatii esentiale cu privire la schimbarile majore produse in Baile Govora in ultimii doi ani, cu precadere pe componenta turism. Am avut placerea sa intalnim si turisti care au vizitat statiunea Baile Govora cu mai bine de 25 de ani in urma si care, descoperind materialele de promovare au marturisit ca sunt profund impresionati de schimbarile produse si ca vor reveni cu placere in Baile Govora. Desi continutul materialelor expuse in stand a fost in limba romana, acestea urmand sa fie transpuse intr-o forma electronica in limbile engleza, franceza si germana, turistii straini au primit toate informatiile necesare in limba engleza intr-un dialog interesant cu noi. Am avut placerea si onoarea sa primim felicitari de la turisti si artisti plastici (ex. Arpad Nagy - prezent la aceleasi manifestari ca si noi) care ne-au remarcat la Sighisoara, Horezu sau Rm. Valcea.
Consideram ca lucrurile se misca bine si ca odata pus in miscare acest angrenaj al promovarii, feedback-ul nu va intarzia sa apara si cu siguranta va fi unul pozitiv.
Dorim, pe aceasta cale, sa adresam multumiri si personalului de la Hotelul "Imparatul Romanilor" pentru inalta tinuta si profesionalismul in prestatia serviciilor hoteliere, cei care ne-au asigurat cazarea in Sibiu in cele trei zile de festival precum si echipei de la Fundatia Culturala Artex care ne-au ajutat cu standul medieval.
CAMPANIA DE PROMOVARE A STATIUNII BAILE GOVORA SI A POTENTIALULUI TURISTIC A CONTINUAT LA
FESTIVALUL FOLCLORIC PASTORAL "LA IZVORUL DORULUI" BABENI, 2013

Sambata, 31 august 2013, s-a consumat un nou episod al campaniei de promovare a potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora, activitate inscrisa in calendarul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. De data aceasta gazda ne-a fost Primaria Orasului Babeni care ne-a pus la dispozitie un spatiu generos unde am amenajat un stand de promovare in zona centrala a locului unde timp de trei zile s-a desfasurat Festivalul Folcloric Pastoral "La izvorul dorului", ajuns la cea de-a 42-a editie, care reuneste ansambluri si formatii artistice pastorale de prestigiu, locale si din tara. Am fost bucurosi sa avem printre oaspetii standului o delegatie a orasului Zbuczyn din Polonia condusa de dl. THOMAS Reeve HAPUNOWICZ - primarul localitatii si dl. JANUSZ GINTER - viceprimar. Dupa discutiile purtate, pe tema turismului, domniile lor s-au aratat foarte interesate intr-o colaborare cu administratia publica locala din Baile Govora, adresandu-ne totodata invitatia de a participa la o prima runda de discutii oficiale in Polonia in luna octombrie. Am regasit, de asemenea, turisti care, desi aflati la odihna sau tratament in alte statiuni valcene, dupa vizitarea standului si consultarea materialelor de promovare, au decis sa vina cat mai curand in Baile Govora, acestia ramanand profund impresionati de schimbarile produse in statiune in ultimii doi ani.
Echipa de promovare a fost alcatuita din primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, consilierul pentru proiecte si programe, dl. Mihai Mecu si inspectorul Liviu Radut-Fota.
Urmatoarele activitati de promovare se vor desfasura in perioada 04-07 septembrie 2013 la Bursa si Forumul de Turism Balnear de la Saturn, respectiv 07-08 septembrie 2013 la Targul National de Turism Rural de la Albac.
EFORT SUSTINUT DE PROMOVARE A STATIUNII BAILE GOVORA SI A POTENTIALULUI SAU TURISTIC
IN PERIOADA 04-08.09.2013

S-a incheiat o saptamana plina de evenimente interesante si benefice pentru statiunea balneara Baile Govora, Primaria Orasului Baile Govora, prin reprezentantii si angajatii sai facand un efort urias pentru a desavarsi cu succes toate activitatile programate pentru aceasta saptamana.
Astfel, in perioada 04-07.09.2013, statiunea Baile Govora a fost promovata la cea de-a IX-a editie a Bursei si Forumului de Turism Balnear care s-a desfasurat la Saturn, manifestare de nivel national, cu participare internationala, unica in peisajul romanesc. Potrivit organizatorilor, bursa reprezinta un bun prilej de intalnire si dezbatere a unor probleme de importanta pentru sectorul de turism balnear, pentru investitori, pentru toti cei care actioneaza an domeniu (tour-operatori, sectorul medical, autoritati locale, scoli cu specific, institutii de cercetare, etc.). Promovarea potentialului statiunilor balneare, atat pentru tratament si refacere, cat si ca destinatie de relaxare, a fost scopul principal al evenimentului organizat.
La manifestare au fost invitati specialisti si factori de decizie din tara si din strainătate. Evenimentul s-a bucurat de sustinerea Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) si a Asociatiei Europeane a Statiunilor Balneare (ESPA) si s-a desfasurat in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Turism, sub patronajul ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini.
Actiunea s-a desfasurat sub forma a doua module: o expozitie la care au fost prezente societati de turism balnear din toata tara, detinatori de hoteluri de tratament si wellness, administratii publice locale precum si un forum in cadrul caruia au fost prezentate informatii si noutati privind diferite teme de interes comun si specifice domeniului, dezbateri intre participanti, investitori, specialisti, factori de decizie.
La deschiderea Bursei si Forumului de Turism Balnear au mai participat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, Nicu Radulescu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, Lucia Morariu, presedintele Federatiei Patronatelor de Turism din Romania, Mohammad Murad si primarul Mangaliei, Cristian Radu.
Actiunea noastra se inscrie in calendarul activitatilor de promovare a potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora din cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. La acest eveniment important, din partea institutiei au participat: dl. Mihai Mateescu, atat in calitatea de primar al orasului Baile Govora cat si in aceea de vicepresedinte al Asociatiei Statiunilor Turistice din Romania, care a sustinut in cadrul forumului o prezentare intitulata "Implicatiile administratiei publice locale in dezvoltarea turismului balnear"; dl. Mihai Mecu, consilier IT, proiecte si programe, asistent coordonator al proiectului si dl. Alexandru Diaconu, inspector SPCLEP.
Trebuie sa precizam ca la acest eveniment statiunea Baile Govora a beneficiat de o dubla promovare, pe de o parte o actiune a Primariei Orasului Baile Govora, iar pe de alta parte o actiune a SC Baile Govora SA care a fost prezenta cu un stand propriu, fiind singura statiune balneara care s-a bucurat de o actiune comuna concentrata autoritate locala - agenti economici si o reprezentativitate la cel mai inalt nivel institutional.
Un alt eveniment deosebit de important pentru comunitatea locala dar si pentru promovarea statiunii Baile Govora l-a constituit, in data de 4 septembrie 2013, desfasurarea Etapei a 4-a a Festivalului International de Orientare in Alergare - Etapa parc-oras care a reunit la Baile Govora aproximativ 600 de sportivi din tara si de peste hotare (Moldova, Bulgaria, Turcia, Serbia, Macedonia, Belgia, Australia, Spania, Ukraina, Muntenegru. Manifestarea a fost organizata in parteneriat cu Federatia Romana de Orientare si Clubul Ecosport din Rm. Valcea.
La o manifestare de asa anvergura, echipa de implementare a proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. a considerat ca oportuna amenajarea unui stand promotional unde au fost expuse si distribuite materiale realizate in cadrul proiectului mai sus mentionat, oaspetii fiind placut surprinsi de hartile si suvenirurile din ceramica si tesaturi primite, alaturi de albume, ghiduri, brosuri si pliante de promovare a statiunii Baile Govora. Standul de promovare special amenajat pentru acest eveniment a fost sustinut de catre: dl. Mihai Mateescu, primarul orasului, dl. Bogdan Dumitrica, viceprimarul orasului si dl. Liviu Radut-Fota, inspector ajutati de doamnele Elena Constantinescu, Georgiana Simion si Liliana Dicu. De asemenea, cativa elevi de la Liceul Tehnologic Baile Govora, imbracati in frumoase costume populare, au fost prezenti atat la standul de promovare cat si la festivitatea de premiere a castigatorilor.
Totodata, atat reprezentantii Federatiei Romane de Orientare, arbitrii cat si sportivii participanti au fost placut impresionati de miniamfiteatrul in aer liber din parcul orasului, locul de sosire si de premiere al celor mai buni dintre cei buni. Manifestarea a fost coordonata de dl. Constantin Alexandrescu - presedintele FRO secondat de dl. Dionisie Rosca - presedintele Clubului Ecosport din Rm. Valcea. O contributie decisiva la organizarea acestei actiuni in statiunea Baile Govora a avut-o si primarul orasului, dl. Mihai Mateescu care a asigurat apa minerala pentru cei aproximativ 600 de participanti precum si diplomele si premiile acordate castigatorilor.
Efortul sustinut de care aminteam in titlul acestei consemnari a fost continuat la "Targul National de Turism Rural", Editia a IX-a, care s-a desfasurat in zilele de 7 si 8 septembrie 2013 in localitatea Albac din judetul Alba. Inscris, de asemenea, in calendarul activitatilor de promovare din cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3., targul a debutat oficial in data de 7 septembrie 2013 si a reunit 47 de standuri si 53 de expozanti. Cei prezenti au putut degusta produse si băuturi traditionale si au putut admira costume populare din zona Muntilor Apuseni si nu numai. De asemenea, curiosii au putut studia ofertele de turism rural si s-au putut interesa de cele mai moderne tehnologii eco. Targul de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Judetean Alba alaturi de Primaria Comunei Albac, in parteneriat ANTREC Romania.
Datorita suprapunerii acestui eveniment cu Bursa si Forumul de Turism Balnear de la Saturn echipa de implementare a proiectului s-a scindat astfel incat in data de 6 septembrie 2013, la ora 20:00, dl. Bogdan Dumitrica, viceprimarul orasului Baile Govora, dl. Cristinel Gugu, secretarul orasului Baile Govora, dl. Nicolae Zotica, inspector SPCLEP si dl. Cosmin Terpu, inspector UAT au ajuns la Albac in vederea amenajarii standului promotional unde au fost distribuite materiale realizate in cadrul proiectului mai sus mentionat. La festivitatea de deschidere a targului a ajuns s primarul orasului, dl. Mihai Mateescu, aflat intr-un maraton prelungit de la Baile Govora la Saturn si de la Saturn la Albac, iar apoi acasa la Baile Govora. Multumim cu acest prilej si d.lui Gabriel Radulescu pentru efortul depus ca si conducator auto pe traseul Baile Govora - Saturn - Albac - Baile Govora.