Baile Govora - oaza de liniste si sanatate
Localitatea Nadarzyn din Polonia, infratita cu Baile Govora
Primaria orasului Baile Govora
ZIUA INTERNATIONALA A PERSOANELOR VARSTNICE SARBATORITA LA BAILE GOVORA
Cu fiecare zi suntem cu totii mai in varsta, cu o zi mai aproape de vesnicie. Pentru o categorie de semeni ai nostri, varstnicii, aceasta unitate de masura a vremelniciei este mai grava, pentru ca este mai grea. Mai incarcata de amintiri, de neputinte, de boli, de insingurare, de gandul la marea trecere. Dar, asa cum toamna nu e doar incheierea exuberantei estivale, ci si rastimpul roadelor, tot astfel, varsta senectutii nu socoteste doar ce-a risipit, ce-a mai ramas, ci si ce a adunat.
Astfel, si anul acesta, ca de altfel in fiecare din cei 14 ani trecuti, dl. Mihai Mateescu, primarul orasului Baile Govora, s-a implicat in organizarea editiei a XV-a a manifestarilor dedicate Zilei internationale a persoanelor de varsta a III-a care s-a desfasurat duminica 29 septembrie 2013, cu incepere de la ora 12:00 in frumoasa si primitoarea locatie Restaurantul "Silva" din orasul Baile Govora. Ca si in anii precedenti si anul acesta s-a inregistrat un record in ce priveste participarea la sarbatoarea persoanelor varstnice, atat din oras, localitatile componente Curaturile si Gatejesti, cat si persoane de varsta a III-a venite la tratament in statiune.

In cuvantul de deschidere, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu a tinut sa multumeasca celor prezenti pentru toata munca depusa de-a lungul vietii, pentru rezultatele obtinute dar mai ales pentru exemplul de cinste si corectitudine dat generatiilor mai tinere. Au urmat alocutiuni ale oficialitatilor invitate la eveniment. Festivitatea a continuat cu decernarea de diplome, torturi, sampanie si bani cuplurilor care au implinit 50 de ani de casnicie, prilej cu care au fost premiate de catre primarul Mihai Mateescu 7 cupluri de seniori.
Atractia evenimentului a constituit-o tombola cu diferite obiecte de uz casnic dupa care a urmat o masa festiva si un frumos program artistic. Toate acestea au marcat un zambet pe fetele celor prezenti, ridate de povara anilor dar mai ales de vremurile grele din ultimii ani.
STATIUNEA BALNEARA BAILE GOVORA PROMOVATA LA FESTIVALUL "CULESUL VIILOR", DRAGASANI

Timp de patru zile, in perioada 19-22 septembrie 2013, Dragasaniul a imbracat straie de sarbatoare. Nu au lipsit mustul, strugurii si lautarii. "Culesul Viilor" si Festivalului National "Lautarul" au umplut targusorul de lume din oras si imprejurimi. Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc joi dupa-amiaza, cand in centrul atentiei a fost concursul "Lautarul" si spectacolul sustinut de "Rapsodia Vâlceana". La Amfiteatrul Batca au avut loc o serie de evenimente: parada dansului si portului popular, concurs de folclor pentru toate categoriile de varsta in cadrul Festivalului de muzica si dans pentru copii "Batca", premierea celor mai buni lautari, gala laureatilor si spectacolul folcloric al Ansamblului "Maria Tanase" din Craiova. Sambata, tot la Batca, s-a desfasurat un spectacol de gala si premierea copiilor "Batca", urmate de un concurs de muzica usoara si dans modern, iar seara a fost incheiata de un spectacol oferit de Megaton - muzica rock si Timpuri Noi. Duminica, incepând cu ora 10.00, a avut loc festivitatea de premiere a câstigatorilor "Batca". Nu au lipsit expozitiile cu vanzare de struguri si vinuri, flori, produse mestesugaresti, utilaje agricole, precum si o multime de jocuri distractive pentru participanti.
O echipa formata din primarul orasului - dl. Mihai Mateescu, consilierul IT, proiecte si programe - dl. Mihai Mecu, inspectorul Liviu Radut-Fota si consilierul local Vilhelm Mihai a participat la acest eveniment cu un stand propriu de promovare a potentialului turistic al statiunii Baile Govora.
Actiunea noastra se inscrie in calendarul activitatilor de promovare a potentialului turistic al statiunii balneare Baile Govora din cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3.
Multumim pe aceasta cale Primariei Municipiului Dragasani si Politiei locale pentru sprijinul acordat si punerea la dispozitiei a spatiului central pentru amenajarea standului.

REZULTATE FRUMOASE ALE ELEVILOR NOSTRI LA CAMPIONATUL NATIONAL DE KARATE SHITO RYU
Clubul "Saishin Karate Do Rm. Valcea" a participat sambata 12.10.2013 la Campionatul National de Karate Shito Ryu care s-a desfasurat la Complexul Olimpic Izvorani. Au facut deplasarea la aceasta competitie 14 sportivi, 2 arbitrii (Marian Urluescu si Marian Constantin) si un antrenor (Bianca Munteanu). Competitia face parte din calendarul Federatiei Romane de Karate pe anul 2013 iar probele de concurs au fost kata si kumite pentru categoriile copii I, U21 IE.
Suntem deosebit de onorati ca la aceasta intrecere sportiva au participat si au urcat pe podium doua eleve de la Liceul Tehnologic Baile Govora, membre ale Clubului "Saishin Karate Do Rm. Valcea": Marina Teodora Cioaca - care a ocupat locul 2 la Kata individual CIII si Stefania Andreea Rosca - ocupanta locului 3 la Kumite C II - 40 Kg.
Primaria orasului Baile Govora prin dl. Mihai Mateescu, primarul orasului, felicita pe aceasta cale atat pe campioane cat si pe cei care le sunt alaturi, parinti, bunici si nu in ultimul rand pe dl. Marian Urluescu - 3 DAN Karate, Antrenor si Arbitru European EKF pentru munca depusa in cadrul antrenamentelor saptamanale cu toti tinerii nostri angrenati in acest sport in cadrul clubului "Saishin" (care in traducere inseamna "cu sufletul curat"). Facem precizarea ca d.ra Stefania Andreea Rosca a ocupat saptamana trecuta locul 2 la "Cupa Baniei" care s-a desfasurat la Craiova, in cadrul unei competitii similare.
Prin amabilitatea d.lui Marian Urluescu am primit comunicatul de presa cu privire la evenimentul de la Complexul Olimpic Izvorani unde fetele noastre au fost la inaltime si ne-au reprezentat cu cinste. Comunicat de presa ...

EXERCITIU DE INSTIINTARE, AVERTIZARE, ALARMARE SI EVACUARE A POPULATIEI LA BAILE GOVORA
Marti, 22.10.2013, incepand cu ora 10:00, in orasul Baile Govora s-a desfasurat un exercitiu de instiintare, avertizare, alarmare si evacuare a populatiei in cazul producerii unui seism care a generat o alunecare de teren pe strada Eroilor.
Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU) al orasului Baile Govora, Centrul Operativ cu Activitate Temporara si Centrul de Conducere si Coordonare a Evacuarii s-au intrunit la sediul Primariei Orasului Baile Govora unde, de altfel, au fost primiti si invitatii la acest exercitiu. Presedintele CLSU, dl. Mihai Mateescu a prezentat conceptia si planul de desfasurare a exercitiului iar seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) Baile Govora, dl. Liviu Radut-Fota a prezentat conceptia evacuarii persoanelor sinistrate. Voluntarii echipei specializate de instiintare-alarmare, dupa transmiterea comunicatului de incepere a exercitiului de alarmare, au introdus semnalul de "Alarma la dezastre" prin sirenele elctronice montate pe Hotelurile Oltenia si Belvedere. Persoanele evacuate au fost adunate si imbarcate la intersectia strazii Eroilor cu strada Tudor Vladimirescu unde a fost formata coloana mijloacelor de transport. Politia si Jandarmeria locale au urmarit ca circulatia sa fie fluidizata pe toata perioada de desfasurare a exercitiului. Cu ajutorul mijloacelor de transport din dotarea primariei au fost evacuate bunurile materiale ale persoanelor sinistrate iar microbuzul scolar a transportat persoanele evacuate. Locul de evacuare al sinistratilor a fost stabilit in sala de sport a Liceului Tehnologic Baile Govora unde au fost amenajate: punctul de debarcare, locul de cazare temporara, punctul de luare in evidenta a persoanelor evacuate, punctul medical cu personal de specialitate. Dupa incetarea exercitiului de protectie civila s-a procedat la relocarea persoanelor evacuate iar conducerea exercitiului si invitatii au revenit la sediul primariei orasului Baile Govora pentru analizarea modului de organizare si desfasurare a exercitiului. Totodata s-a discutat si un scenariu tactic in care Hotelul Palace, in timpul unui simpozion medical, cu circa 200 de persoane in imobil, este afectat de un seism de aproape 7 grade pe scara Richter.
Reprezentantii ISU Valcea, prezenti la eveniment, au apreciat ca foarte buna organizarea si desfasurarea exercitiului de protectie civila, fiind in continuare preocupati de organizarea unor exercitii similare pentru diferite tipuri de calamitati, pentru organizarea de campanii de constientizarea populatiei, a elevilor si turistilor din orasul Baile Govora impreuna cu CLSU Baile Govora. Desi a avut un caracter de exercitiu, modul in care acesta s-a desfasurat precum si fortele umane si materiale utilizate au facut ca acesta sa fie extrem de real. Cu acest prilej au fost implicate forte si mijloace ale politiei, jandarmeriei, SMURD-ului, CEZ, GDF Suez Energy, Apavil, Urban etc.
Actiunea se inscrie in activitatile obisnuite planificate de ISU Valcea inca din anul 2011 si nu are nicio legatura cu alunecarile de teren produse in tara si in lume in ultima perioada.
STATIUNEA BALNEARA BAILE GOVORA PROMOVATA LA TARGUL DE TURISM BACAU, 25-27.10.2013
Campania de promovare a statiunii balneare Baile Govora si a potentialului sau turistic a continuat in perioada 25-27.10.2013 la Targul de Turism de la Bacau organizat la Central Plaza de Camera de Comert si Industrie a judetului Bacau.
Targul de Turism de la Bacau a ajuns la cea de-a VIII-a editie, fiind un eveniment de referinta in domeniu care isi propune sa promoveze oportunitatile de dezvoltare a afacerilor pe care le ofera turismul, pentru firmele / institutiile cu oferte atractive care promoveaza turismul romanesc si ofertele pentru destinatii din strainatate. In cadrul manifestarii vor fi organizate intalniri, mese rotunde, parteneriate economice si prezentări de noi produse si servicii. In tematica organizarii targului un loc aparte l-a avut turismul balnear motiv pentru care am considerat ca oportuna participarea la acest eveniment in cadrul proiectului  "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. 
La acest eveniment, statiunea Baile Govora a fost reprezentata de dl. Mihai Mateescu - primarul orasului, dl. Mihai-Mircea Mecu - consilier compartimentul IT, proiecte si programe si dl. Nicolae Zotica - inspector stare civila, care fac parte din echipa de implementare a proiectului.
Standul generos de 12 mp alocat cu prilejul acestui eveniment de catre organizatori a fost vizitat de reprezentanti ai institutiilor publice locale, firme, agentii de turism, turisti dar si de numeroase grupuri de elevi de la scolile cu profil turistic din municipiul Bacau.
Urmatorul eveniment este Targul de Turism "Vacanta" de la Constanta care se va desfasura in perioada 01-03.11.2013.

BAILE GOVORA - PREZENTA DE SUCCES LA TARGUL DE TURISM "VACANTA" CONSTANTA, 1-3.11.2013
Timp de trei zile (01-03.11.2013) Maritimo Shopping Center din Constanta a fost gazda celei de-a III-a editii a Targului de Turism "Vacanta", eveniment organizat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta (CCINA Constanta) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), in parteneriat cu Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica (FAPT) - reprezentata de Asociatia de Promovare Litoral – Delta Dunarii. La acest targ de turism au participat atat agentii de turism cat si administratii publice locale din tara care implementeaza proiecte de promovare turistica cu finantare nerambursabila.
Primaria Orasului Baile Govora, in calitate de beneficiar al proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. a participat la acest eveniment de profil unde s-a bucurat de un real succes. Echipa care a facut deplasarea pentru promovarea in cadrul targului de turism a avut urmatoarea componenta: dl. Bogdan Dumitrica - viceprimarul orasului Baile Govora, dl. Mihai-Mircea Mecu - consilier compartimentul IT, proiecte si programe si dl. Nicolae Zotica - inspector stare civila. Primarul orasului Baile Govora - dl. Mihai Mateescu - nu a putut participa la acest eveniment fiind retinut de probleme de serviciu importante care au coincis cu perioada de desfasurare a targului de turism.
Amplasarea targului de turism in cadrul celui mai mare centru comercial din Constanta a atras numerosi vizitatori din tara dar si de peste hotare interesati de posibilitatile de petrecere a timpului liber, de tratamente balneare, odihna si relaxare.
Statiunea balneara Baile Govora a prezentat interes deosebit atat pentru nostalgicii acesteia care si-au exprimat dorinta de a reveni in statiune pentru calitatea aerului si a factorilor naturali de cura, eficacitatea tratamentelor dar si de potentiali vizitatori care au putut observa din materialele de promovare prezentate o alta infatisare a statiunii Baile Govora.
Au fost, de asemenea, stabilite contacte cu Turkish Airlines Romania, prin directorul comercial Gunes Tanay care s-a aratat interesata de promovarea statiunii Baile Govora ca destinatie turistica pentru pasagerii companiei aeriene prin distribuirea de flyere in aeronave.
Totodata, ne-am bucurat de prezenta in stand a doamnei Corina Martin - Presedinte al Federatiei Asociațiilor de Promovare Turistica din România si Presedinte al Asociatiei Litoral - Delta Dunarii dar si de unul dintre veteranii medicilor balneologi ai statiunii in persoana d-nei dr. Rogojinoiu Sandu Ninon, stabilita in Constanta impreuna cu familia.
Presa si posturile TV au mediatizat evenimentul fiind deopotriva interesate de prezenta statiunii Baile Govora la Targul deTurism "Vacanta".
Multumim pe aceasta cale Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta pentru sprijinul acordat dar si Hotelului Dacia-Sud din Mamaia care a fost o gazda foarte buna.
In continuare ne vom concentra eforturile pentru cel mai important eveniment de profil - Targul de Turism al Romaniei care se va desfasura in perioada 14-17.11.2013.
Link-uri media:     http://www.reporterntv.ro/stire/oferte-mai-ieftine-cu-30-pentru-o-vacanta-de-vis-in-turcia
                          http://www.tvdobrogea.ro/?p=1197

TURISMUL DE SANATATE DIN BAILE GOVORA CONSOLIDAT LA FORUMUL INTERNATIONAL DE LA TARGU MURES
In perioada 8-10 noiembrie 2013 municipiul Targu Mures a gazduit cea de-a treia editie a Forumului International pentru Turismul de Sanatate organizat de Fundatia Amfiteatru si Autoritatea Nationala pentru Turism, in cadrul Proiectului "Promovarea Brandului Turistic al Romaniei" implementat de ANT in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013.
Prof. Dr. Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si Dr. Vasile Cepoi, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru al Romaniei, au vorbit despre aspectele etice in medicina personalizata, respectiv despre relatia medicului de familie cu turismul de sanatate. Din partea Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania a participat dl. Nicu Radulescu, presedintele acestei organizatii iar din partea Universitatii din Lisabona prof. dr. Jorge Umbelino.
Scopul acestui forum a fost acela de promovare concreta a potentialului turismului de sanatate din Romania din perpectiva ultimelor tendinte si orientari stiintifice si profesionale, a cerintelor pietei europene si internationale, a avantajelor competitive pe care Romania le ofera.
La forum au participat reprezentanti ai autoritatilor publice din tara noastra, ai organismelor internationale, specialisti romani si straini, exponenti importanti din domeniul sanatatii si turismului, asiguratori etc.
Ca urmare a mai multor dezbateri si analize in Guvernul Romaniei s-a aprobat Memorandumul privind Dezvoltarea si promovarea turismului de sanatate. Activitatea grupului de lucru interministerial  prevazut  in memorandum are in vedere inlaturarea disfunctionalitatilor care afecteaza domeniul si consolidarea produselor turistice de sanatate din tara noastra iar elementele  importante ale programului guvernamental au fost prezentate in cadrul evenimentului. Potentialul recunoscut al Romaniei pentru turismul de sanatate poate fi afectat pozitiv sau negativ de schimbarile produse in mediul international. Directiva 2011 / 24/ UE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2009 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale trans-frontaliere poate fi considerata o mare sansa pentru tara noastra dar, totodata si o posibila cale de migrare a acestor oportunitati  nationale catre alte zone daca nu exista preocupare pentru calitate si utilizarea superioara prin inovare si retehnologizare a structurilor si instalatiilor existente, marketing adecvat, preocupare pentru dezvoltarea capitalului uman. Pe plan international  turismul de sanatate reprezinta unul din domeniile cu dinamica foarte ridicata  iar studiile de specialitate sunt extrem de optimiste in ceea ce priveste viitorul domeniului.
Prezent la acest eveniment deosebit de important, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu, in interventiile sale, a precizat ca acest domeniu al turismului de sanatate a primit prea putina atentie in ultimii ani, iar majoritatea statiunilor balneare din Romania se afla in colaps, mai ales acolo unde accesarea fondurilor europene nu a fost posibila din varii motive, Baile Govora fiind un caz fericit datorita preocuparii administratiei publice locale de atragere a fondurilor europene din perioada 2007-2013. Primarul orasului Baile Govora si-a exprimat parerea ca in cadrul forumului s-au făcut primii pasi in dezvoltarea turismului balnear si ca acum urmeaza luarea unor masuri concrete in acest sens, achiesand totodata ideii de infiintare a unui Comitet interguvernamental care sa gaseasca cai de crestere si posibilitati de finantare pentru acest sector. In alocutiunile sale, dl. Mihai Mateescu a iterat ideea incheierii de parteneriate-publice-private si aceea de dezvoltare a clusterelor in domeniul balneoturismului ca solutii optime de relansare a turismului de sanatate, precizand ca statiunea balneara Baile Govora a facut deja primii pasi in acest sens.
Cu ocazia acestui eveniment au fost distribuite participantilor materiale de promovare a potentialului turistic al statiunii Baile Govora realizate in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3.
Au fost, de asemenea, purtate discutii cu potentiali oameni de afaceri interesati de investitii in statiunea Baile Govora din Polonia, Portugalia, Ungaria si Belarus.STATIUNEA BALNEARA BAILE GOVORA PROMOVATA LA TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI
Cel mai mare eveniment din industria turismului, ajuns la cea de-a 30-a editie - Targul de Turism al Romaniei - s-a desfasurat in perioada 14-17.11.2013 la Romexpo. Pe perioada celor patru zile de expozitie, vizitatorii au putut alege dintr-o gama variata de oferte destinate sezonului estival, atat in Romania, cat si in strainatate, ce au vizat turismul cultural, rural si de business, turismul de tratament balnear, destinatii exotice, croaziere, turismul de aventura sau pelerinaje culturale, turismul monahal etc. Organizatorii au derulat, si in acest an, special pentru publicul interesat, un bogat program de evenimente conexe – conferinte, seminarii, programe artistice, lansari de carte, prezentari de documentare precum si expozitii de fotografie, la care participantii au putut castiga sejururi all-inclusive in tara si strainatate, cadouri constand in reviste de specialitate sau articole de calatorie.
Statiunea Baile Govora a avut o tripla reprezentativitate la acest eveniment: un stand de promovare al Primariei Orasului Baile Govora in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora, prin promovarea potentialului turistic local", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3.; un al doilea stand de promovare, de asemenea al Primariei Orasului Baile Govora, amenajat in cadrul standului central al Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania si un stand al Baile Govora SA, amenajat in cadrul Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
Putem concluziona ca prin varietatea materialelor si obiectelor de promovare distribuite atat in cadrul celor doua standuri ale Primariei Orasului Baile Govora dar si printr-o distributie volanta in cadrul pavilioanelor, ajutati fiind de doua eleve voluntare de la Liceul Tehnologic din orasul Baile Govora, carora le multumim pe aceasta cale pentru sprijinul acordat, statiunea balneara Baile Govora a beneficiat de o atentie sporita atat din partea turistilor, elevilor si studentilor dar mai ales din partea marilor agentii de turism din tara si strainatate. Astfel, reprezentanti ai agentiilor de turism Paralela 45, Christian Tour, Eximtur, Happy Holiday, Phoenicia Hotels & Resorts au fost interesati de potentialul turistic oferit de statiunea balneara Baile Govora, apreciind in acelasi timp calitatea si multitudinea de informatii oferite in materialele de promovare distribuite. Unul dintre cel mai mari tour-operatori din Bulgaria - Kitt Ltd -  a fost de asemenea interesat de o posibila colaborare in domeniul turismului de sanatate si relaxare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie stabilite primele directii in acest sens.
Baile Govora a reprezentat un interes deosebit si pentru mass-media prezenta la eveniment. Canale precum Realitatea TV, Travel Mix TV si Money Channel sau postul de radio Romania Actualitati au filmat si au solicitat acordarea de interviuri primarului orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu prezent la eveniment alaturi de dl. Mihai Mecu - consilier proiecte si programe  si dl. Nicolae Zotica - inspector stare civila, membri ai echipei de implementare a proiectului mai sus mentionat.
Interesul mare manifestat de potentialii clienti ai statiunii balneare Baile Govora poate fi cuantificat si prin faptul ca cele cateva sute de exemplare din materialele de promovare au fost complet epuizate in primele ore ale ultimei zile de targ, in conditiile in care acestea au fost distribuite controlat reprezentantilor diferitelor agentii, companii, institutii si turistilor care si-au manifestat interesul pentru factorii naturali de cura din Baile Govora sau elevilor si studentilor care au avut ca teme de proiecte statiunea noastra.
Referitor la segmentul business-to-business, targul a reprezentat, pentru majoritatea expozantilor o importanta platforma de reinnoire a relatiilor existente, de fidelizare a partenerilor traditionali, dar si de stabilire de noi contacte si contracte. In acest sens, Targul de Turism al Romaniei isi propune sa contribuie la consolidarea industriei turismului din Romania, atat prin promovarea zonelor de atractie turistica si a serviciilor din tara noastra, cat si prin organizarea de seminarii menite sa aduca in atentia autoritatilor dificultatile din acest domeniu.
Targul de Turism al Romaniei a constituit, de asemenea, un schimb de experienta util intre beneficiarii de proiecte Regio prezenti intr-un numar considerabil la aceasta editie.
ORASUL BAILE GOVORA PREZENT LA FORUMUL ECONOMIC SI COMERCIAL CHINA-EUROPA CENTRALA SI DE EST
Orasul Baile Govora a avut privilegiul si onoarea de a fi reprezentat prin dl. Mihai Mateescu - primarul orasului si dl. Mihai Mecu - consilier IT, Proiecte si Programe - la cel mai mare eveniment al anului:  FORUMUL ECONOMIC SI COMERCIAL CHINA - EUROPA CENTRALA SI DE EST, care a avut loc la Palatul Parlamentului, marti, 26 noiembrie 2013.
Cea de-a treia editie a Forumului s-a desfasurat la Bucuresti, după ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012.
La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez Li Keqiang. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali dupa care, au sustinut in plenul forumului discursuri cu privire la oportunitatile de afaceri dintre China si Romania pe termen mediu si lung. La forum au participat mai mult de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat, administratiilor publice locale din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia.
Seful Guvernului de la Beijing a ajuns luni la Bucuresti in fruntea unei delegatii numeroase, formata din demnitari si aproximativ 200 de reprezentanti ai unor importante companii chineze, interesate de investitii in Romania si in statele din zonă.
Forumul de la Bucuresti a avut cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.
Dupa discursurile si prezentarile din plen, au urmat panelurile pe cele cinci teme majore. Cu acest prilej, la panelul de turism a fost prezentat investitorilor chinezi un portofoliu de propuneri de proiecte in domeniul infrastructurii si turismului din statiunea Baile Govora care vizeaza: reabilitarea infrastructurii stradale, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de agrement si relaxare, reabilitarea si dotarea asezamantului cultural (fostul cinematograf), amenajarea unei zonei rezidentiale cu functiuni complementare, modernizarea sistemului de iluminat public. Propunerile au fost, de asemenea prezentate si oficialilor romani in persoana doamnei Maria Grapini, Ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri si turism, respectiv domnului Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
Baile Govora a fost singura statiune balneara din judetul Valcea prezenta la acest important eveniment, reprezentata de administratia publica locala.