Baile Govora - o oaza de liniste si sanatate
Pensiunea "Maria Mesteru" Baile Govora. Detalii ...
Pensiunea "Sfanta Maria" Baile Govora. Detalii ...
Vila "Lili" Baile Govora. Detalii ...
Vila "Iris" Baile Govora. Detalii ...
Pensiunea "Dalli" Baile Govora. Detalii ...
Pensiunea
Pensiunea "Vyki" Baile Govora. Detalii ...
Toate drepturile rezervate - Primaria Orasului Baile Govora, 2017 - primaria@primaria-baile-govora.ro
Site-ul este optimizat pentru Internet Explorer vers. 8 sau mai mare, Mozilla Firefox, Google Chrome si Adobe Reader 9.x sau mai mare
Google
Evenimentul "Florile Govorei 2012" este deja istorie. Manifestarile s-au incheiat, artistii au plecat, Govora ramane in continuare acel "minunat oras asezat intre paduri din subsolurile caruia tasnesc ape datatoare de sanatate" asa cum spunea Lucian Avramescu in "Transplantul de albastru". Din punctul de vedere al organizatorilor si editia de anul acesta, ca si precedentele, a fost un succes. Numarul mare de participanti - peste 6000 in cele doua zile - spune totul.
Va invitam sa rememorati in imagini principalele momente ale celor doua zile "Florile Govorei", editia a 43-a, 18-19 august 2012.
Editia a 43-a
18-19 august 2012
SAMBATA 18 AUGUST 2012
Evenimentul a debutat la Primaria Orasului Baile Govora, incepand cu ora 16:00. Surpriza momentului a constituit-o prezenta catorva fosti elevi ai promotiei din anul 2002 a Liceului Teoretic Baile Govora, care, dupa intalnirea de la scoala, s-au alaturat manifestarilor cultural-artistice. Acestia au fost medaliati simbolic de catre primarul Mihai Mateescu dupa care au imbracat tricourile de promovare a proiectului "Reabilitarea infrastructurii turistice a statiunii balneare Baile Govora, judetul Valcea" si au intrat in frumoasa parada a costumelor populare prezentata de ansamblurile "Floare de colt" din Campulung Moldovenesc, "Pomul vietii" din Bals si "Florile Govorei" din Baile Govora, pe acordurile Fanfarei "Gabriel Chaborschi" din Ramnicu Valcea. Oficialitatile locale impreuna cu ansamblurile folclorice, cadre didactice si elevi ai scolii din Baile Govora, parinti, bunici dar si turisti s-au deplasat spre parcul orasului, locul de desfasurare a manifestarilor. Amfitrionii acestei editii, actorii Dragos Mostenescu si Emil Mitrache, coordonatorul artistic Dumitru Achim, au dat startul distractiei, oferind publicului spectator momente frumoase, pline de savoare, completate cu succes de prestatia artistilor. In cuvantul de deschidere a celei de-a 43-a editii a "Florile Govorei", primarul orasului, dl. Mihai Mateescu, a multumit tutror celor implicati in oragnizarea acestui eveniment precum si Consiliului Local al Orasului Baile Govora, prezent la deschidere. De asemenea, au fost aduse multumiri echipelor de implementare a proiectelor europene care se deruleaza in orasul Baile Govora, constructorilor, proiectantilor si dirigintelui de santier pentru munca depusa in a da Bailor Govora o alta fata, pentru reintegrarea acestei statiuni in randul localitatilor similare din Europa. Incontestabil, vedeta acestei editii, in opinia noastra, a fost parcul balnear, imbracat in haine noi, de sarbatoare. Un parc curat, ingrijit, cochet, cu o frumoasa fantana arteziana si o cascada, ambele cu lumini, care spre seara, au oferit o feerie tuturor celor care au ales sa se odihneasca pe bancute sau sa se plimbe la lumina lampioanelor care ne aduc aminte de epoca interbelica a Bailor Govora. Rand pe rand, ansamblurile folclorice, formatiile artistice si interpretii au evoluat pe scena amplasata la intrarea in parcul balnear, oferind publicului un spectacol de calitate. Vedeta serii a fost Alin Vaduva, ocupantul locului al doilea la concursul national "X-Factor". Acesta a incins atmosfera prin prestatia sa live. Seara a fost incheiata de show-ul Thyei si de DJ Alex. Frumoasele Govorei s-au inscris in numar de opt la Concursul "Miss Turism Baile Govora 2012" care a debutat in prima zi cu probele de prezentare si cultura generala, urmand ca duminica sa aiba loc finala. La baza sportiva Aditen a inceput Cupa Ciuc - BCR Tenis Partener iar la terenul de sport din parcul balnear Cupa "Florile Govorei" la minifotbal.
VIDEOCLIPURI
Fantana arteziana si cascada din parcul balnear


DUMINICA 19 AUGUST 2012
Ziua de duminica a debutat cu Sfintirea bisericii cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" din localitatea componenta Curaturi. Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, au tarnosit, in Duminica a XI-a dupa Rusalii, bisericuta filiala temeluita in satul Curaturi. Evenimentul a fost implinit prin sfintirea unei Cruci – monument ridicat in centrul orasului spre cinstirea eroilor martiri ai neamului romanesc. Mai multe detalii aici ...
Primarul Mihai Mateescu a premiat apoi castigatorii Cupei "Florile Govorei" la minifotbal si pe cei ai Cupei Ciuc - BCR Tenis Partener de la cocheta baza sportiva Aditen Sport Club.
Pe scena amplasata la intrarea in parcul balnear au evoluat, pe rand, ansambluri artistice din localitatile limitrofe statiunii Baile Govora, dar si din indepartata Bucovina. Ansamblul "Floare de Colt" din Campulung Moldovenesc a incantat publicul spectator prin prestatia sa cu o suita de cantece si dansuri populare bucovinene, micii moldoveni fiind apaludati frenetic de spectatori.
Daca timp de mai bine de 20 de ani, activitatea culturala a orasului Baile Govora a stagnat, la aceasta editie putem spune ca aceasta a renascut gratie ambitiei si devotamentului d-lui Achim Dumitru, care, intr-un timp foarte scurt a reusit sa formeze Ansamblul "Florile Govorei" care a excelat prin varietatea de momente folclorice prezentate.
Surpriza serii a fost concursul "Missis Turism Baile Govora 2012" castigat de o doamna cu varsta respectabila. Organizatorii au stabilit ad-hoc modificarea desfasuratorului programului prin inlocuirea concursului Miss Turism cu Missis Turism.
"Uitati-va la mine cum arat. V-am demostrat ca se poate si asa" a spus la finalul recitalului solistul trupei Ktaft din Timisoara, Tiberiu Bitte, care, desi are un handicap la mana dreapta, acesta a cantat extraordinar la chitara cover-uri si creatii proprii ale trupei.
Programul artistic a fost incheiat de cunoscuta interpreta de muzica populara Cristina Turcu Preda care a sustinut un recital de o ora, oferind iubitorilor de folclor un program deosebit.

Dupa asa zile incendiare nu putea, evident, sa lipseasca focul de artificii care a brazdat cerul Govorei pe acordurile trupei Europe (The Final Coutdown), cu ajutorul lui DJ Alex.

ZILELE ORASULUI BAILE GOVORA 2012
CONCERT ANIVERSAR MARIA CIOBANU - 9 SEPTEMBRIE 2012
Duminica 9 septembrie 2012, cu incepere de la ora 19:00, frumoasa statiune balneara Baile Govora din judetul Valcea a fost gazda unui eveniment cultural de exceptie: Concertul aniversar "Raman a voastra, Marie" oferit doamnei cantecului popular romanesc Maria Ciobanu cu prilejul implinirii varstei de 75 de ani. Amfitrionii evenimentului, Nelutu Achim de la Primaria Orasului Baile Govora si Ioana Rosu de la Televiziunea EtalonTV din Ramnicu Valcea, au avut o dubla misiune, atat in organizarea manifestarii cat si in prezentarea acesteia. Spectacolul a fost deschis de formatia Ansamblului artistic "Florile Govorei", condus de Nelutu Achim, in urmatoarea componenta: Ion Cotoarba - vioara, Cristian Caliu - clape si Nicu Gelu - acordeon. Au urmat solistii vocali ai aceluiasi ansamblu: Alexandra Dicu, Andreea Dobre si Denisa Palita care au incantat publicul cu piese din repertoriul popular romanesc. Copiii din cadrul Ansamblului "Florile Govorei", sub coregrafia neobositului Nelutu Achim, au prezentat diverse dansuri populare din mai multe zone folclorice ale tarii. Nicusor Micsnoiu, Gigi Stoica, Gina Capruci, Ionita Croitoru si Hariton Bunget au incantat, de asemenea publicul cu mai multe piese de muzica populara romaneasca autentica. Cei aproape 3000 de spectacori prezenti pe toata durata concertului aniversar au aplaudat frenetic prestatia nemuritoarei Nineta Popa, o alta privighetoare a muzicii poplare romanesti. Evident, momentul culminant al serii, mult asteptat de iubitorii de muzica populara, a fost aparitia ciocarliei romanesti, doamna Maria Ciobanu, care a raspuns prezent invitatiei primarului Mihai Mateescu de a fi alturi de un public minunat la cei 75 de ani. A urmat un moment festiv dar si emotionant in acelasi timp, atat pentru organizatori cat si pentru doamna Maria Ciobanu. Primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu i-a oferit doamnei cantecului popular romanesc un frumos buchet de flori, alaturi de o diploma aniversara precum si cateva obiecte promotionale, specifice zonei Baile Govora, realizate in cadrul proiectului "Dezvoltarea si consolidarea turismului din orasul Baile Govora prin promovarea potentialului turistic local". Dl. prof. Nicolae Dinescu, presedintele Societatii culturale "Anton Pann" din Rm. Valcea si totodata presedinte al Academiei Olimpice Romane, filiala Valcea, i-a oferit doamnei Maria Ciobanu flori si cateva diplome din partea structurilor pe care le-a reprezentat la acest frumos eveniment. Seara a continuat cu un concert extraordinar sustinut de doamna Maria Ciobanu care a multumit publicului si organizatorilor pentru frumoasa primire promitand in acelasi timp ca va reveni cu placere la Baile Govora de fiecare data cand va fi invitata. Spectacolul a fost incheiat de Cristina care a prezentat un dans oriental si de Anne Mary cu muzica dance.
Partener media:
Ansamblul artistic "Florile Govorei", condus de instructorul Nelutu Achim, a reprezentat cu succes orasul Baile Govora, in zilele de 29 si 30 septembrie 2012, la un eveniment traditional desfasurat in localitatea Bran din judetul Brasov - "Festivalul branzei si al pastramei" - editia a VIII-a si sarbatoare traditionala "Ravasitul Oilor" editia a 44-a .
Si anul acesta, langa Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei – Bran, festivalul a debutat pe 29 septembrie 2012 cu o expozitie gastronomica, care s-a desfasurat pe intreg parcursul evenimentului unde au fost expuse diversele sortimente de branza si pastrama care au putut fi degustate si cumparate la cele mai bune preturi direct de la producatori, membrii ai Asociatiei Crescatorilor de Animale din zona Bran.
In ziua de duminica, 30 septembrie 2012, a fost deschisa o expozitie de animale in aer liber, in cadrul careia s-au prezentat mai multe rase de ovine, bovine si cabaline; au avut loc vanzari si schimburi de berbeci, iar la final, au fost premiate cele mai frumoase exemplare. Un loc important l-au avut pastorii si cainii lor ciobanesti, adevaratii eroi ai muntilor care au participat la o parada, la incheierea careia au fost premiati cei mai buni dintre cei buni.
Gurmanzii nu au fost uitati, intrucat li s-a pregatit o degustare a produselor de branza si pastrama care a culminat, asa cum era firesc, cu acordarea unor premii pentru cele mai gustoase produse si cele mai aratoase standuri de prezentare si vanzare.
Pentru ca cei prezenti sa petreaca cu voie buna si sa-si doreasca sa revina si in anii urmatori, atunci cand oile se intorc de la munte, festivalul a fost insotit permanent de muzica si joc, printr-o serbare campeneasca sustinuta de interpreti si ansambluri de renume din folclorul romanesc.
De la eveniment nu au lipsit mesterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: tesaturi, blanuri, ceramica, precum si obiecte de uz pastoral.
Ansamblul "Florile Govorei" a incantat publicul cu o suita de dansuri populare dar si cu cantece populare din zona Olteniei. Primarului Orasului Bran, i-au fost inmanate, din partea primarului orasului Baile Govora, prin dl. Nelutu Achim, suveniruri care sa aminteasca de potentialul turistic si al traditiilor din zona Baile Govora.

Foto si material realizate de Andra Mecu
Clasa a X-a, Liceul Teoretic Baile Govora

ANSAMBLUL ARTISTIC "FLORILE GOVOREI" A RAVASIT OILE LA BRAN
ANSAMBLUL ARTISTIC "FLORILE GOVOREI" IN SPECTACOL LA HOREZU
Ansamblul artistic "Florile Govorei", sub coordonarea d-lui Nelutu Achim, a participat vineri 12 octombrie 2012 la spectacolul de muzica populara "Grai de cantec de sub munte" care a avut loc in orasul Horezu in cadrul proiectului "I-DEALIS Incluziune si Dezvoltare Economica in zonele ALpine (montane si sub-montane) din Romania prin Intreprinderi Sociale" implementat de Asociatia Depresiunea Horezu in parteneriat cu Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, Asociatia Grupul de Actiune Locala Microregiunea Valea Sambatei, Consiliul Local Horezu, ATLANTE Franta, Grupul Leader KAINUUN NAISYRITTÄJYYS LEADER RY si Lönnrot Institute, Kajaani University Consortium, University of Oulu din KAJAANI Finlanda.
Proiectul este realizat in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.1 "Dezvoltarea Economiei Sociale" si are ca obiectiv general dezvoltarea structurilor economiei sociale ca instrument flexibil si durabil pentru dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca si incluziune sociala in zonele montane si sub-montane ale Romaniei cu precadere in microregiunea Horezu si in regiunile partenere din Apuseni, Bihor si Fagaras.
Partener al ansamblului: PRIMARIA ORASULUI BAILE GOVORA
Foto: Andra MECU
ZIUA INTERNATIONALA A PERSOANELOR VARSTNICE SARBATORITA LA BAILE GOVORA
Cu fiecare zi suntem cu totii mai in varsta, cu o zi mai aproape de vesnicie. Pentru o categorie de semeni ai nostri, varstnicii, aceasta unitate de masura a vremelniciei este mai grava, pentru ca este mai grea. Mai incarcata de amintiri, de neputinte, de boli, de insingurare, de gandul la marea trecere. Dar, asa cum toamna nu e doar incheierea exuberantei estivale, ci si rastimpul roadelor, tot astfel, varsta senectutii nu socoteste doar ce-a risipit, ce-a mai ramas, ci si ce a adunat.
Astfel, si anul acesta, ca de altfel in fiecare din cei 13 ani trecuti, Primaria Orasului Baile Govora s-a implicat in organizarea editiei a XIV-a a manifestarilor dedicate Zilei internationale a persoanelor de varsta a III-a care s-a desfasurat duminica 30 septembrie 2012, cu incepere de la ora 12:00 intr-o frumoasa si primitoare locatie - Restaurantul "Silva" din orasul Baile Govora. Ca si in anii precedenti si anul acesta s-a inregistrat un record in ce priveste participarea la sarbatoarea persoanelor varstnice, atat din oras, localitatile componente Curaturi si Gatejesti, cat si persoane de varsta a III-a venite la tratament in statiune.

In cuvantul de deschidere, primarul orasului Baile Govora, dl. Mihai Mateescu a tinut sa multumeasca celor prezenti pentru toata munca depusa de-a lungul vietii, pentru rezultatele obtinute dar mai ales pentru exemplul de cinste si corectitudine dat generatiilor mai tinere. Au urmat alocutiuni ale oficialitatilor invitate la eveniment. Festivitatea a continuat cu decernarea de diplome, torturi, sampanie si bani cuplurilor care au implinit 50 de ani de casnicie, prilej cu care au fost premiate de catre primarul Mihai Mateescu 6 cupluri de seniori.
Atractia evenimentului a constituit-o tombola cu diferite obiecte de uz casnic dupa care a urmat o masa festiva si un frumos program artistic. Toate acestea au marcat un zambet pe fetele celor prezenti, ridate de povara anilor dar mai ales de vremurile grele din ultimii ani.
 
Deschiderea anului scolar 2012-2013
DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR 2012-2013
Luni, 17 septembrie 2012, a debutat noul an scolar 2012-2013. La deschidere, alaturi de elevi, cadre didactice, parinti si bunici au participat si oficialitatile orasului in persoana d-lui primar Mihai Mateescu si a d-lui viceprimar Bogdan Dumitrica. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai bisericii, politiei si jandarmeriei locale. In cuvantul de deschidere, d-na director Camelia Gheorghe Pavelescu a urat un "bun venit" elevilor si dascalilor, a multumit celorlalti participanti pentru prezenta si a asigurat audienta de faptul ca institutia pe care o conduce va face totul pentru a oferi elevilor un sistem modern de invatamant, bazat pe un dialog scoala-comunitate, cu cadre didactice foarte bine pregatite si o baza materiala pe masura. In alocutiunea sa, dl. primar Mihai Mateescu a precizat ca va fi in continuare alaturi de scoala, sprijinind-o din toate punctele de vedere, existand o legatura de suflet intre institutie si domnia sa prin prisma meseriei de dascal avuta cu multi ani in urma. Dl. Nelutu Achim, coregraf si instructor pentru activitati culturale, in interventia sa a reiterat dorinta domniei sale de a recruta si promova tinere talente din scoala in vederea participarii la diferite activitati culturale.
Localitatea Nadarzyn din Polonia, infratita cu Baile Govora
Primaria orasului Baile Govora